Με το νέο Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης

Με το νέο Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης

«Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και η συνεργασία που έχουμε μας κάνει, συνεχώς, πιο δυνατούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κρήτης, με το νέο Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Καλογερή.
Ο κ. Αρναουτάκης έκανε λόγο για «εξαίρετη και εποικοδομητική συνεργασία», τόσο με το Πολυτεχνείο όσο και με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης. Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ενώ υπογράμμισε πως το έργο τους στηρίζεται με προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Υπουργείου. Στόχος, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα να έχουν τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για να αναπτύσσονται επιστημονικά, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας αλλά και να στελεχώνονται με κορυφαίους επιστήμονες.
Συνολικά, η συνάντηση περιστράφηκε γύρω από την λειτουργία και το ρόλο των πανεπιστημιακών και των ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού, αλλά και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους για να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και Υπηρεσίες. Προς την κατεύθυνση αυτή όλα τα Ιδρύματα της Κρήτης, έχουν δημιουργήσει ένα νέο θεσμό που ονομάζεται «CrInI – Crete Innovation Initiative» που στόχο έχει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο της επιχειρηματικότητας, της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνίας. Το «CrInI» έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την Περιφέρεια Κρήτης και τις δομές της, με σκοπό τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρηματικού και του ερευνητικού κόσμου του νησιού. Επιπλέον, συμβάλει με προτάσεις στην υλοποίηση της στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας Κρήτης. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της Περιφέρειας Κρήτης σε πρότυπο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Περιφέρεια Κρήτης ανέκαθεν παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Ο συντονισμός που μπορεί να έχει είναι σημαντικός γιατί χρειαζόμαστε κάποια κίνητρα για να συνεργαζόμαστε όλα τα ιδρύματα κι αυτό θα είναι προς όφελος της Κρήτης και της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.
Ο Πρύτανης ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη, για τα επιτεύγματα του Πολυτεχνείου, τα προβλήματα, αλλά και τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι πρυτανικές αρχές με στόχο την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου και της κοινωνίας της Κρήτης.
Αναφερόμενος στα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ανέγερση των ξενώνων για τους φοιτητές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για την λειτουργία του εγκαταλελειμμένου κολυμβητηρίου, τονίζοντας πως αναμένονται προτάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο που έχει δεσμευτεί πως θα χρηματοδοτήσει το έργο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Είναι μεγάλο αναπτυξιακό έργο και πρέπει να γίνει για την στήριξη της νεολαίας των Χανίων», δήλωσε.
Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων. Ο Περιφερειάρχης πρόσφερε την πλούσια επιμελημένη έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας «Κρήτη: μία ήπειρος σ’ ένα νησί». Από την πλευρά του ο Πρύτανης έδωσε στον κ. Αρναουτάκη μία μεταξοτυπία «με την ματιά του καλλιτέχνη» αριθμημένη – υπογεγραμμένη από το γνωστό ζωγράφο Δημήτρη Ανδρεαδάκη, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση