Μετά τη χρονιά – ρεκόρ, στοίχημα για τον τουρισμό της Κρήτης το 2019

Μετά τη χρονιά - ρεκόρ, στοίχημα για τον τουρισμό της Κρήτης το 2019

Μια ακόμη «χρυσή» χρονιά για τον Τουρισμό ήταν αυτή για την Κρήτη, με τα στοιχεία να «μιλούν» από μόνα τους. Πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα ταξίδεψαν στην Κρήτη το 2018, από τον Μάρτη ως και το Νοέμβρη του περασμένου έτους. Τη χρονιά που ολοκληρώθηκε είχαμε μια ακόμη γενναία αύξηση, όπως έγινε και τα τρία προηγούμενα χρόνια με τα συνεχόμενα limit up, σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε μια αύξηση της τάξης των 650.000 αφίξεις ατόμων, με τους 250.000 από αυτούς να έχουν έρθει στο νησί τους λεγόμενους μήνες χαμηλής κίνησης. Τον περασμένο Νοέμβρη είχαμε αύξηση της τάξης των 20.000 ατόμων. Κάτι θετικό αφού δείχνει ότι η Κρήτη πετυχαίνει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις αφίξεις και την αύξηση. Μεγαλύτερη σημασία για εμένα όμως έχει η αύξηση της κίνησης τους μήνες στους οποίους είναι η κινητικότητα χαμηλή. Οι επισκέπτες έρχονται την περίοδο που τους χρειάζεται το νησί, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», σημειώνει ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Η φετινή χρονιά βέβαια, σε σχέση με τις προηγούμενες θα είναι μια χρονιά εξισορρόπησης, καθώς διαμορφώνονται πολλοί παράγοντες που θα φέρουν μια κάμψη στα συνεχή limit up των τελευταίων ετών.

Το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, σε σχέση με το 2018, που πήγαν όλα τέλεια και «έσπασε» κάθε ρεκόρ η επισκεψιμότητα.  Η Τουρκία, η Αίγυπτος και οι άλλες χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα επανακάμπτουν. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι ένα τεράστιο πλήγμα, καθώς αυτό επιτρέπει στους Τούρκους να πουλάνε χωρίς να χάνουν. Από την άλλη υπάρχει και η Ισπανία, η οποία έχοντας μάθει από τα λάθη της, προχώρησε σε εξορθολογισμό των τιμών της.
Αυτές οι αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα, μια μείωση των προκρατήσεων σχεδόν στο 30%, κάτι που μας δείχνει μια τάση, η οποία βέβαια μπορεί να ανατραπεί και να αλλάξει είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Οι προγραμματισμένες πτήσεις και οι εμπορικές συμφωνίες, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και πέρυσι και ίσως κατά τι περισσότερο. Μένει λοιπόν να φανεί τις θα γίνει με τις κρατήσεις στο μέλλον. Ο Τουρισμός είναι άλλωστε κατά μια έννοια ένας «ζωντανός οργανισμός» και αυτό που πρέπει να γίνει είναι από την πλευρά μας να υλοποιήσουμε έναν σχεδιασμό και μέσα από την επικοινωνία να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως η χρονιά να εξελιχθεί το ίδιο επιτυχημένη με πέρυσι, όμως αυτό δε θα επιτευχθεί άκοπα.

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση