Μειωμένες έως και 8% οι επιδοτήσεις που θα λάβουν φέτος οι παραγωγοί

Μειωμένες έως και 8% οι επιδοτήσεις που θα λάβουν φέτος οι παραγωγοί

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των αγροτών για το συνεχές «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων, όπως αποδείχθηκε και με την πρόσφατη καταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης.

Οι αγρότες είδαν στους λογαριασμούς τους να καταβάλλονται κάποια χρηματικά ποσά, τα οποία όμως ήταν μικρότερα από το αναμενόμενο. Φυσικά δεν γίνεται αναφορά για τις περιπτώσεις των αγροτών που είχαν οφειλές προς το Δημόσιο, από τους λογαριασμούς των οποίων παρακρατήθηκαν μέρος ή και όλο το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης.

Η περικοπή αφορά στο σύνολο των αγροτών που είδαν πως για μια ακόμη χρονιά, έγιναν μειώσεις οι οποίες μάλιστα σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες από 4% έως και 8% μόνο κατά την πρώτη δόση.

Ενώ είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η μείωση από το 2014 ως σήμερα φτάνει συνολικά το 45%. Οι μειώσεις έγιναν με μια διαβάθμιση και έτσι υπάρχει μια ποικιλία ως προς το ύψος της επί των συνολικών ποσών. Για παράδειγμα οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Βιάννο, τη Σητεία, σε περιοχές του Μυλοποτάμου (Πέραμα), αλλά και στην Κίσσαμο.

Αυτό που τονίζουν οι αγρότες είναι πως το μέλλον των επιδοτήσεων διαγράφεται δυσοίωνο καθώς ως το 2020 οι μειώσεις θα συνεχιστούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα μια βασική πηγή χρηματοδότησης για τους αγρότες να λιγοστεύει.

Αυτό που περιμένει πλέον ο αγροτικός κόσμος είναι η εξόφληση του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης και η καταβολή του “πρασινίσματος”, χρήματα τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.