Μέχρι την Πέμπτη, ο Αγροτικός Αύγουστος 2018 στην πλατεία 1866

Μέχρι την Πέμπτη, ο Αγροτικός Αύγουστος 2018 στην πλατεία 1866

Ο 20ος Αγροτικός Αύγουστος που διοργανώνει ο δήμος Χανίων, το ΕΒΕΧ η Περιφέρεια και άλλοι φορείς των Χανιων, άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή το απόγευμα. Η διοργάνωση θεσμός για τα Χανιά που πραγματοποιείται στην πλατεία 1866 θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 30 Αυγούστου, όπου οι 38 συνολικά εκθέτες θα έχουν την δυνατότητα να δείξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους Χανιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρέτισε την διοργάνωση κάνοντας λόγο για την σημασία που έχει για την Κρήτη.

«Είναι μια σημαντική διοργάνωση που εγκαινιάζεται σήμερα, αποτελώντας πλέον θεσμό, ένα σημαντικό γεγονός, ένα τόπο συνάντησης των φορέων της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, των παραγωγών, των ανθρώπων του πολιτισμού, των εμπόρων και των καταναλωτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

«Ο αγροτικός Αύγουστος, εδώ στα Χανιά, διαχρονικά αποτελεί πηγή ενημέρωσης για τον γεωργικό κόσμο και ένα εργαλείο προώθησης του εμπορίου στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αφού φέρνει κοντά παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές, αγοραστές, εκθέτες και επισκέπτες με στόχο την επίτευξη καλύτερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους. Συνάμα, συντελεί στην ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, στη διάδοση νέων τεχνολογιών με αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον προγραμματισμό και την στήριξη της ΠεριφέρειαςΚρήτης η οποία πρωτοπορεί σε επίπεδο χώρας μέσα από την Αγροδιατροφικής σύμπραξη Κρήτης και τα προγράμματα και τις συνεργασίες που αναπτύσσει.

«Από την ίδρυση της Αγροδιατροφικης σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης μέχρι και σήμερα, που η λειτουργία της αναβαθμίζεται και διευρύνεται έχουμε επενδύσει στο τρίπτυχο της ποιότητας, της ταυτότητας και της  ανταγωνιστικότητας.

Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, ενισχύουμε την ταυτότητά τους μέσα από την καθιέρωση ενός ισχυρού ονόματος, εφαρμόζουμε οριζόντιες πολιτικές για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική θέση των ντόπιων παραγωγών, των εμπόρων και των μεταποιητών.

Την ίδια στιγμή θέτουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας και το ζήτημα της πιστοποίησης, καθώς σήμερα εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη και τον κόσμο στρέφονται προς τα πιστοποιημένα προϊόντα.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και εντείνεται, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή μας στον Αγροτική Αύγουστο, μια διοργάνωση που αποδεικνύει πως ο αγροτικός κόσμος, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αξιοποιεί με σταθερό βηματισμό τα πλεονεκτήματα και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς».

Κλείνοντας, ο κ. Αρναουτάκης ευχήθηκε σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στον Αγροτικό Αύγουστο 2018 και σε όλους τους επισκέπτες «να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από την Έκθεση» ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές ευχομενος «καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες».

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σημείωσε ότι «έως την Πέμπτη 30 Αυγούστου, από εδώ από το κέντρο των Χανίων, την Πλατεία 1866, οι συνδημότες αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά με τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας και τον γαστρονομικό πολιτισμό του νησιού μας. Αξίζει να παρατηρήσω επίσης ότι ο επιτυχημένος αυτός θεσμός άνοιξε τις πύλες του πριν από 20 χρόνια, ενώ με ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη, είχε αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια».

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι «από την αρχή της θητείας μας προσδιορίσαμε την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του “Αγροτικού Αυγούστου”, επιμένοντας στη συμμετοχή αποκλειστικά κρητικών παραγωγών και εταιρειών, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα, διαθέτοντας μάλιστα τις ανάλογες άδειες τυποποίησης. Σε αυτή μας την επιλογή δεν κάναμε πίσω και τελικά δικαιωθήκαμε, απομακρύνοντας εικόνες, που δεν θύμιζαν την παράδοσή μας. Η προσπάθειά μας αυτή επιβραβεύεται, άλλωστε, και από τους ίδιους τους εκθέτες, που αυξάνονται. Δεν αποκλείω δε το ενδεχόμενο μετακίνησης της διοργάνωσης σε άλλο πιο πρόσφορο σημείο της πόλης, το οποίο θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους επισκέπτες. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι η σταθερή προώθηση, μέσω του “Αγροτικού Αυγούστου”, των προϊόντων μας, που έχουν προστιθέμενη αξία και μπορούν να σταθούν και στις διεθνείς αγορές. Στηρίζουμε στην ουσία τον συγκεκριμένο θεσμό, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια έχει τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο».

Εκ μέρους του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη, τα εγκαίνια χαιρέτησε το μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΧ Χρήστος Τσοντάκης.

«Για ακόμη μια χρονιά, ο “Αγροτικός Αύγουστος” είναι γεγονός! Με πλούσιες δράσεις και εκδηλώσεις, περίπτερα παραγωγών και εκθετήρια τοπικών προϊόντων, “υπόσχεται” να μας χαρίσει, όπως κάθε χρόνο γίνεται, υπέροχες στιγμές και αναμνήσεις. Φέτος το θέμα του “Αγροτικού Αυγούστου” είναι “η πιστοποίηση της παράδοσης”, ένας όρος για τον οποίο πασχίζουμε και προσπαθούμε με ενωμένες δυνάμεις να διαφυλάξουμε! Άλλωστε, ο πλούτος μας είναι το προϊόν που γεννά ο τόπος μας. Αυτή είναι η βιτρίνα μας, αυτή είναι και η αξιακή μας διαφορά σε σχέση με άλλους προορισμούς μαζικών και μη παραγωγών. Έτσι, η προστασία και ανάδειξη του τοπικού προϊόντος είναι ένα στοίχημα, το οποίο θέλουμε να κερδίζουμε καθημερινά. Ο “Αγροτικός Αύγουστος”, που πλέον έχει γίνει θεσμός για την πόλη μας, φέρνει κοντά τον παραγωγό με τον επισκέπτη του νομού μας, αναδεικνύει την κουλτούρα μας και την παράδοσή μας, αποκτά το δικό του brand name, δημιουργεί μελλοντικές προσδοκίες, κάτι που όλοι οφείλουμε να δούμε σοβαρά και επί της ουσίας. Εύχομαι να περάσετε όμορφα, να ταξιδέψετε για ακόμη μια χρονιά στους ήχους της μακραίωνης χανιώτικης παράδοσης, να μείνετε ευχαριστημένοι από τις ντόπιες γεύσεις και προϊόντα», κατέληξε ο κ. Τσοντάκης.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Αγροτικού Αυγούστου, έχει ως εξής:

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση