Λευτέρης Αυγενάκης για το κολυμβητήριο Χανίων: Η εικόνα εγκατάλειψης πρέπει να αναστραφεί

Λευτέρης Αυγενάκης για το κολυμβητήριο Χανίων: Η εικόνα εγκατάλειψης πρέπει να αναστραφεί

Για σοβαρή δουλειά που πρέπει να γίνει στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας έκανε λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έπειτα από την ολοκλήρωση των επισκέψεών του στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νομού.  Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε προβληματισμένος από την εικόνα που συνάντησε στο ενεργό κολυμβητήριο της πόλης, όπου είχε συνομιλία και με τη διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, τονίζοντας ότι θα πρέπει το κλιμάκιο τεχνικών της ΓΓ Αθλητισμού να επιβλέψει τους χώρους για να φανεί πώς έχει η κατάσταση και να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε παράλληλα ότι η διαδικασία με το κλιμάκιο τεχνικών της ΓΓΑ είναι χρονοβόρα τότε υπάρχει συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για Μνημόνιο συνεργασίας – όπως έγινε με το ΕΑΚ Ηρακλείου – ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Μετά από την επίσκεψη στο κολυμβητήριο ακολούθησε η επίβλεψη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Σταδίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του μετά το τέλος των επισκέψεών του έχουν ως εξής: «Στο εν ενεργεία κολυμβητήριο η εικόνα είναι ανησυχητική, γι’ αυτό και άμεσα θα έρθει κλιμάκιο τεχνικών της ΓΓΑ, για να δει από κοντά την κατάσταση πώς έχει και από πάνω (50άρα πισίνα) και από κάτω (25άρα) έτσι ώστε να κάνει μια προτεραιοποίηση και να δώσουμε βάρος σε αυτό που λέγεται εν ενεργεία κολυμβητήριο της πόλης των Χανίων. Θεωρώ ότι χωρίς δεύτερη σκέψη αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, γι’ αυτό τον λόγο θα δουλέψουμε οργανωμένα και κυρίως συντονισμένα. Εχω μιλήσει ήδη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, αν απαιτηθεί θα υπογράψουμε σχετικό Μνημόνιο έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις τεχνικές υπηρεσίες, τις γνώσεις, με τα χρήματα της ΓΓ Αθλητισμού έτσι ώστε να τρέξουμε ταχύτερα το κομμάτι το μελετητικό. Από τη μία να καλύψουμε τα άμεσα, τα τρέχοντα, από την άλλη όμως να κάνουμε μια εκ βαθέων παρέμβαση στο κολυμβητήριο Χανίων, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε η διοίκηση έχει να ακουμπήσει χέρι τεχνίτη πάνω από τουλάχιστον 20 χρόνια. Αρα η υποχρέωσή μας είναι να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, πού θέλουμε να το πάμε, πόσο κόστος έχει συνολικά και βέβαια ένα πλάνο ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο θα τρέξουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για το σύνολο των εγκαταστάσεων. Η κατάσταση σαφώς δεν είναι αυτή που θέλαμε. Οι εικόνες εγκατάλειψης είναι εμφανείς, πολλά χρόνια είχε να ακουμπήσει ανθρώπινο χέρι τις εγκαταστάσεις. Η διοίκηση και κυρίως οι ελάχιστοι εργαζόμενοι δίνουν και την ψυχή τους και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες θα ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό, το ΕΑΚ Χανίων, με 14 ακόμη άτομα, τεχνίτες, αλλά και διοικητικό προσωπικό. Αξιοποιήσαμε για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τις 8μηνες συμβάσεις, όπου ο αθλητισμός πήρε περίπου το 1,8% περίπου των συμβάσεων. Πάντα με τη συνεργασία των συναδέλφων θα δουλέψουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κυρίως άμεσα να έχουμε άμεση δουλειά, γιατί αυτό ζητά η αθλητική κοινότητα των Χανίων. Μία πόλη, ένας νομός, που έχει παράδοση στον αθλητισμό. Επειδή το ξέρουμε με απόλυτο σεβασμό, με πολλή προσοχή και χωρίς μεγάλες κουβέντες και “παχουλές” υποσχέσεις θα κάνουμε αυτό που πρέπει, κυρίως με σύνεση και με στόχο να έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

Για το τι πρέπει να γίνει για το κολυμβητήριο στα Χανιά: «Οσο δεν βάζεις τα πράγματα σε μια σειρά και δεν επισκευάζεις σωστά και από τα θεμέλια μία εγκατάσταση σου ζητάει πολλά περισσότερα. Είναι σαν το αυτοκίνητο… Για τα Χανιά θα μας πουν άμεσα οι τεχνικοί που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και όχι εμείς. Η δουλειά της οφθαλμομελέτης έχει εγκαταλειφθεί χρόνια. Δεν θα μιλήσουμε με το μάτι και ούτε είμαστε μπακάληδες. Πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά στο ενεργό κολυμβητήριο των Χανίων και για να γίνει σοβαρή δουλειά και να μιλήσουμε για ποσά και για το τι πρέπει και δεν πρέπει θα πρέπει να μας πουν οι αρμόδιοι μηχανικοί που θα έχουν και την τελική ευθύνη. Οι πρώτοι που θα έρθουν είναι το κλιμάκιο της ΓΓΑ από τη διεύθυνση τεχνικών θεμάτων και αν σε περίπτωση δούμε ότι δεν φτάνουν χορηγικά – κι εκεί είμαστε εξαιρετικά περιορισμένοι σε ανθρώπινο δυναμικό – τότε άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα έχω κάνει τη συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης να τρέξουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Είναι ένα μοντέλο συνεργασίας ΓΓΑ με την Περιφέρεια, που έχουμε εφαρμόσει και στη Δυτική Ελλάδα, την Ηπειρο, εφαρμόζουμε και στην Κρήτη και κάτι αντίστοιχο θα τρέξουμε και στο Ιόνιο. Είναι ένας τρόπος να καλύψουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν στην κεντρική διοίκηση, από τις τοπικές τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειών ή των Δήμων».

Για το κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι

Ο κ. Αυγενάκης επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τον χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου και ενημερώθηκε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου και της εγκατάστασης που ανεγέρθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ, εγκαταλείφθηκε και έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές.

Το κολυμβητήριο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που είχε παραχωρήσει τον χώρο και η δαπάνη για την ανέγερσή του είχε καλυφθεί από κονδύλια της γενικής γραμματείας Αθλητισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δήλωση ο κ. Αυγενάκης, «είναι μια ακόμα από τις δεκάδες εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα που προσπαθούμε να βρούμε τρόπο αξιοποίησης».

Κατά την επίσκεψή του στον χώρο, ο υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου, Βασίλη Διγαλάκη, καθώς και από τον σημερινό πρύτανη του Ιδρύματος, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, για τις προσπάθειες λειτουργίας της εγκατάσταση,ς καθώς και για το μοντέλο αξιοποίησης που σχεδιάζει το Πολυτεχνείο, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο σέβεται το καθεστώς ιδιοκτησίας του χώρου και αναζητά τρόπους για να συνδράμει, ώστε να λειτουργήσει η εγκατάσταση. «Δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί», επεσήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό ανέγερσης του κολυμβητηρίου, στις προσπάθειες για να λειτουργήσει με την αποκατάσταση των φθορών που υπέστη, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι, σε συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με την γενική γραμματεία Αθλητισμού, να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως μία βιώσιμη αθλητική εγκατάσταση».
Στο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου βρέθηκε και ο βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης, τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης του χώρου, όπως και του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, «πιστεύω ότι η Πολιτεία πρέπει να έχει ένα ρόλο στο τι θα συμβεί γιατί εδώ, έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου».

Ο κ. Αυγενάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά, επισκέφθηκε και το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων στο Καμπάνι Ακρωτηρίου

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather