Λίνα Μενδώνη: Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Χανίων θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί

p2

Το Δημαρχείο Χανίων επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 19/2/2020, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο επαφών, που πραγματοποίησε στην πόλη. Την κα. Υπουργό, η οποία συνοδευόταν από την Ειδική Σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας, Άννα Παναγιωταρέα, τον Διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλή Βλαχούλη, και υπηρεσιακούς παράγοντες, υποδέχθηκε στο Γραφείο του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, οι Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ., η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων ο Δήμαρχος Χανίων είχε την ευκαιρία να εκθέσει την εξέλιξη του προγραμματισμού, που έχει θέσει η δημοτική αρχή, αναφορικά με την αξιοποίηση και τη διαχείριση των πολιτιστικών μνημείων του τόπου.

Η Υπουργός Πολιτισμού με την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη χαρά της, καθώς, όπως παρατήρησε αφενός τα Χανιά είναι μια πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία και τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, αφετέρου έχει αναπτυχθεί πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο, τον Δήμαρχο και τα στελέχη του. “Βρίσκομαι εδώ σήμερα σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης μου τον Οκτώβρη, για να δούμε πού βρισκόμαστε σχετικά με αυτά, που είχαμε συζητήσει τότε και φυσικά μετά την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Μενδώνη, συμπληρώνοντας, “τα Χανιά, η Παλιά Πόλη και το σύστημα των οχυρώσεων απαιτούν μια συστηματική και ολιστική προσέγγιση. Δημιουργείται έτσι ένα μοναδικό ιστορικό και αρχαιολογικό σύνολο, το οποίο δεν πρέπει πλέον, και με την καινούργια αντίληψη της επιστήμης, να το βλέπουμε αποσπασματικά, πρέπει να το δούμε συνολικά και ολιστικά. Ως εκ τούτου πρότεινα στον Δήμαρχο όχι να επανενεργοποιήσουμε μια παλιά Προγραμματική Σύμβαση, αλλά με τα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις να κάνουμε μια νέα Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείου Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τον Δήμο, ενώ μένει να συζητήσουμε το θέμα και με την Περιφέρεια, με μια χρονική διάρκεια τέτοια, που να επιτρέπει την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων με ένα συστηματικό τρόπο και με μια συναίνεση στις προτεραιότητες”.

Η κα. Υπουργός τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται και τα χρήματα από τους συμβαλλόμενους, διασφαλίζονται και οι διαδικασίες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο γρήγορες, “Υπάρχει μια αγαθή προαίρεση και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Δήμο και υπάρχει η διάθεση να γίνουν πράγματα. Ήδη με ενημέρωσε ο Δήμαρχος αλλά και οι Υπηρεσίες μας ότι υπάρχει εκκρεμότητα μελετών στις Κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου. Μέσα στον επόμενο μήνα, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, θα έχουμε φροντίσει οι εκκρεμότητες αυτές να έχουν συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να δρομολογηθούν τα έργα, τα οποία αφορούν συγκεκριμένες εγκρίσεις. Επίσης κάνοντας μια συζήτηση με την κα. Παπαδοπούλου, την Έφορο Χανίων και με τον κ. Βλαχούλη, Διευθυντή Αναστήλωσης των Βυζαντινών Μνημείων, διαπιστώσαμε την άμεση ανάγκη παρέμβασης σε επίπεδο σωστικών μέτρων καταρχήν και εκπόνησης μελέτης κατά δεύτερον στον Προμαχώνα Mocenigo. Τα συμπτώματα των οχυρώσεων, τα οποία μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν για να μην υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες, θα αντιμετωπιστούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο”, επεσήμανε η κα. Υπουργός.

p1

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη δεύτερη επίσκεψη της κας. Μενδώνη στο Δημαρχείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία και η εξέλιξη των θεμάτων, που άπτονται της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. “Είχαμε τη δυνατότητα να προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα, που αντιμετωπίζομε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη διαχείριση των μνημείων και να συζητήσουμε πάνω σε προτάσεις άμεσης παρέμβασης αλλά και προτάσεις, που έχουν έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αναφορικά με την πολιτιστική διαχείριση του τόπου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις ανάγκες άμεση παρέμβασης στον Προμαχώνα Mocenigo, μετά από τις τελευταίες φθορές που υπέστη. “Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και πρωτοβουλία να προχωρήσουν οι μελέτες και η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού του συγκεκριμένου χώρου, να συζητήσουμε για τις ανάγκες ανακατασκευής της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου στον βραχίονα του Ενετικού Λιμένα, καθώς επίσης να δούμε συνολικά και την εξέλιξη, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Δήμου, ωρίμανσης μελετών, που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του ανατολικού και του δυτικού αναχώματος, μέσα από εγκεκριμένη χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης. Συζητήσαμε επίσης ένα ζήτημα, που θα απασχολήσει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και εμάς ως δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα, την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Χανίων, εξασφαλίζοντας με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μια συνεχή και αδιάλειπτη σχέση. Θα θέσουμε το θέμα σε μόνιμη βάση και με έναν ολιστικό σχεδιασμό θα διαχειριστούμε τα ζητήματα, που αφορούν όχι μόνο την Παλιά Πόλη αλλά το σύνολο του Δήμου, καθώς το σύνολο του Δήμου έχει σημεία πολιτισμικής αναφοράς”, επεσήμανε ο κ. Σημανδηράκης.

Όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν επιμέρους αναφορές σε απαλλοτριώσεις και παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν στην περιοχή ιδιαίτερα της Παλιάς Πόλης, αναγνωρίζοντας τη διάθεση τόσο από την ηγεσία του Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων “να ξεπεράσουμε και να διαχειριστούμε ζητήματα, που χρονίζουν. Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού η παρουσία της κας. Μενδώνη επικυρώνει μια διάθεση να κινηθούν τα πράγματα και να αντιμετωπίσουμε την Παλιά Πόλη και όχι μόνο με έναν συνολικό τρόπο. Αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα την παρουσία της κας. Υπουργού, κατά την υπογραφή πλέον της Σύμβασης για τα Νεώρια, ενός εκ των πιο εμβληματικών έργων, που δρομολογούμε”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στο Φρούριο Ιτζεδίν, κάνοντας ειδική αναφορά στη θετική ανταπόκριση και προώθηση του θέματος από πλευράς της κας. Μενδώνη, παρόλο, που όπως διευκρίνισε δεν ανήκει στην άμεση δικαιοδοσία του Υπουργείου. “Επιθυμούμε ως δημοτική αρχή να αξιοποιούμε την ανοικτή συνεργασία, που ήδη υπάρχει, αναφορικά με τα θέματα, που συνεχώς προκύπτουν, σε μια πόλη με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σημανδηράκης.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεμάτων, που έθεσε ο Δήμαρχος Χανίων στην κα. Υπουργό ήταν και το ζήτημα της μεταφοράς του τρίστηλου της ΔΕΗ (με δύο μετασχηματιστές) από το πεζοδρόμιο της Χατζημιχάλη Γιάνναρη είτε σε χώρο μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και της παρακείμενης Τράπεζας είτε σε άλλο πρόσφορο σημείο.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμαρχος Χανίων πριν την αναχώρηση της Υπουργού Πολιτισμού από το Δημαρχείο Χανίων της προσέφερε την έκδοση: “1898-1899 ΚΡΗΤΗ, Φωτογραφικές μαρτυρίες από το προσωπικό λεύκωμα του πρίγκιπα Γεωργίου”.

p3

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather