Κώστας Χαρτζουλάκης: Απέτυχε και η φετινή δακοκτονία. Αιτία οι καθυστερήσεις και οι καιρικές συνθήκες

Κώστας Χαρτζουλάκης: Απέτυχε και η φετινή δακοκτονία. Αιτία οι καθυστερήσεις και οι καιρικές συνθήκες

«Οι παραγωγοί που πίστεψαν και φέτος τις εξαγγελίες ότι έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις (έγκαιρη πρόσληψη επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, διαθεσιμότητα απαραίτητων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων, κλπ) ώστε η δακοκτονία να είναι αποτελεσματική, έχουν χάσει ήδη μεγάλο μέρος της παραγωγής τους (καρπόπτωση και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου)», σύμφωνα με τον γεωπόνο – ερευνητή, επιστημονικό συνεργάτη και τέως διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστα Χαρτζουλάκη.

Όπως σημειώνει «το ποσοστό της απώλειας του καρπού θα εκτιμηθεί μέσα στον Νοέμβριο, αλλά θα είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο η υποβάθμιση είναι πολύ μεγάλη.  Η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι πάνω από ένα βαθμό τουλάχιστον στην Κίσαμο, όπως αναφέρουν τα περισσότερα ελαιουργεία (έχει αναφερθεί μέχρι και 2,8 βαθμούς)».

Ο κ. Χαρτζουλάκης επανέρχεται στην έλλειψη φυτοφαρμάκων και την καθυστέρηση του 4ου ψεκασμού.  «Είναι τραγικό η ζημιά να οφείλεται στη μη έγκαιρη προμήθεια της ποσότητας φυτοφαρμάκων από τους αρμόδιους, που καθυστέρησε τον 4ο ψεκασμό για τουλάχιστον 10 μέρες το Σεπτέμβριο, την πιο κρίσιμη περίοδο που οι συνθήκες (θερμοκρασία και υγρασία) ήταν ιδανικές για την προσβολή από το δάκο! Θα ακούσουμε αντιπαραθέσεις για τις ευθύνες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (ΥΠΑΑΤ, Περιφέρεια), που όμως δεν ενδιαφέρουν τον ελαιοπαραγωγό. Και το ερώτημα είναι αν θα κάνουν κάτι για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη ζημιά που τους προκάλεσαν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather