Κύκλοι ΥπΟΙΚ: Σχεδόν αδύνατον να δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Κύκλοι ΥπΟΙΚ: Σχεδόν αδύνατον να δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Δέκα ημέρες απομένουν μέχρι την 31η Ιουλίου, οπότε εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο, δηλαδή η παράταση της προθεσμίας, φέτος απαγορεύεται διά ροπάλου, όσο κι αν γκρινιάζουν φοροτεχνικοί και υπόχρεοι. Κι αυτό διότι o… περονόσπορος που έχει πέσει στα δημόσια έσοδα δεν επιτρέπει άλλες χρονικές καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι επί συνόλου 6.411.687 φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να κατατεθούν έως το τέλος του μήνα, τα συστήματα των φορολογικών αρχών είχαν υποδεχτεί μέχρι την περασμένη Τρίτη (14/7) κάτι λιγότερο από 4,2 εκατ. δηλώσεις, όπου χρεωστικές δεν είναι ούτε οι μισές!!!

Συγκεκριμένα, φόρο συνολικού ύψους 1,41 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 1.900.665 εκκαθαριστικά (σ.σ. ο μέσος φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί αγγίζει τα €744 ευρώ). Τα έως τώρα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019 θα κληθεί να πληρώσει το 33,03% των φορολογουμένων, ενώ το 54,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει πρόσθετο φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.753.994 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 3.107.808 είναι μηδενικά. Τέλος, 745.521 φυσικά πρόσωπα, ήτοι το 12,96% των φορολογουμένων, είναι πιστωτικοί, δηλαδή θα έχουν επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα €269.

Την ισχνή εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία θα επιδεινώσει και η εφαρμογή των μέτρων στήριξης που πάρθηκαν για την ανακούφιση των πληττόμενων από τον κορωνοϊό. Παράδειγμα, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία θα γίνει κλιμακωτά για όσους υπόκεινται σε ΦΠΑ από 30% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση που καταγράφει ο τζίρος το α΄ εξάμηνο του 2020. Για τις επιχειρήσεις και όσους δεν υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ανέρχεται σε 50%.

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν αυτός που ξεκαθάρισε δημοσίως ότι παράταση… γιοκ, εξηγώντας επιπρόσθετα ότι αν επιμηκυνόταν κι άλλο το χρονικό περιθώριο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις καταβολής των αναλογούντων φόρων θα ήταν ακόμη πιο λίγες, κάτι που με τη σειρά του θα δυσκόλευε τους υπόχρεους να ανταποκριθούν και θα προκαλούσε άλλον πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Όπως και να ’χει, η δημοσιονομική εικόνα είναι αρκετά τραυματισμένη, όπως τουλάχιστον δείχνει το τελευταίο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με αυτό, ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα 5,8 δισ. ευρώ στο 6μηνο έναντι στόχου για πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 19.232 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3.666 εκατ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020.

Το κακό «σκορ» είναι απολύτως δικαιολογημένο, δεδομένης της επίπτωσης που έχει η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά δεν παύει να ανησυχεί τη κυβέρνηση που περιμένει ως μάννα εξ ουρανού τις ευρω-αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather