Κραυγή από τον κλάδο της εστίασης που βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση

Κραυγή από τον κλάδο της εστίασης που βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση

Μέτρα στήριξης εδώ και τώρα, ζητά από την πολιτεία ο σύλλογος Εστίασης Χανίων, τα μέλη του οποίου θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για αύριο Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Μέσω σχετικής επιστολής – ανακοίνωσης, υπογραμμίζεται ότι όλα τα καταστήματα εστίασης έχουν περιέλθει σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο, μία ανάσα πριν την κατάρρευσή τους. Παράλληλα τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί, σημειώνεται ότι δεν επαρκούν και ζητείται δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίζουν τουλάχιστον την επιβίωση των επιχειρήσεων και ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης των ιδιοκτητών, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αναλυτικά η επιστολή του συλλόγου Εστίασης Χανίων, είναι η παρακάτω:

“Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μετά από μία πρωτόγνωρη σεζόν, καλούμαστε να «μαζέψουμε τα κομμάτια μας» και να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα. Τους προηγούμενους μήνες ζήσαμε μία απίστευτη στοχοποίηση του κλάδου ,και, σε επίπεδο μέτρων. Τον περιορισμό της λειτουργίας ήρθε να συμπληρώσει η «θηλειά» του περιορισμού στο ωράριο. Είναι πρόκληση να εξαντλείται η αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση για την μη μετάδοση του ιού μέσω του περιορισμού λειτουργίας καταστημάτων, και όχι μέσω της μείωσης των μαθητών ανα σχολικό τμήμα, της πρόσληψης γιατρών και ανοίγματος ΜΕΘ από τα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μικρές επιχειρήσεις καλούμαστε να υποκαταστήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που δεν παίρνει η κυβέρνηση, η βοήθεια από μεριάς της ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής ,όπου παραμένει δάνειο και όχι εισόδημα, τα ΤΕΠΙΧ απευθύνθηκαν σε τραγικά μικρό αριθμό επαγγελματιων σε σχέση με το σύνολο του κλάδου. Το ίδιο και το ΕΣΠΑ «σωτηρίας» της περιφέρειας το οποίο θα είναι σταγόνα στον ωκεανό: Οι αιτήσεις που θα ικανοποιηθούν θα είναι πολύ μικρότερες των αναγκών (περίπου 2000 σε όλη την Κρήτη), και για άλλη μια φορά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι απέξω, είτε επειδή δεν είναι φορολογικά ενήμερες (πώς να είναι με τόση αναδουλειά), είτε γιατί χάνουν στην μοριοδότηση έναντι μεγαλύτερων. Την ίδια ώρα ενώ ευθαρσώς ο αν.Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι ό,τι  μέτρα ενίσχυσης δίνονται, είναι μελλοντικοί φόροι.

Κανένα από τα αιτήματα, που πανελλαδικά βάζουν σύλλογοι και σωματεία εστίασης, δεν έχει εισακουστεί. Καταλήγουμε για άλλη μια φορά στο εξής: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Αν δεν χρηματοδοτηθούμε άμεσα και δεν υπάρξουν μέτρα ελαφρυνσης οδηγούμαστε σε αφανισμό. Και δεν θα φταίει ούτε μία «γενική» οικονομική κρίση ούτε ένας «αόρατος ιός». Θα ευθύνεται η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ως τώρα. Μια πολιτική που στους μεγάλους ομίλους δίνει αέρα χρήμα και διευκολύνσεις όποτε αυτοί θέλουν και τους μικρούς επαγγελματίες τους στέλνει στην καλύτερη των περιπτώσεων να δανειστούν και να χρεωθούν στις τράπεζες που εχουν ήδη χρυσοπληρώσει. Μια πολιτική που για χάρη μεγάλων κεφαλαίων μετατρέπει την χώρα σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο σβήνοντας την εστίαση απο το χάρτη. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΜΕΙΣ.

 • Μείωση Φ.Π.Α. στην εστίαση σε 6% και 13% αντίστοιχα
 • Επιλογή αναστολής λειτουργείας και υπαλλήλων με αντιστοιχο επίδομα, όσο ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγο covid-19
 • Επέκταση του μέτρου μείωσης ενοικίου με αντίστοιχη οικονομική κάλυψη/ελάφρυνση των ιδιοκτητών
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
 • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων .
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
 • Κάλυψη και προστασία των συναδέλφων απο πλειστηριασμόυς και κατασχέσεις λόγω χρεών σε τράπεζες και κράτος. Πάγωμα των δανείων σε τράπεζες όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
 • Απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κράτησαν ή θα κρατήσουν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι 30/4/2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
 •  Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για μέχρι 30/4/2021.
 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως και όλα τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

Καλούμε στο συλλαλητήριο στην πλατεία αγοράς την Τρίτη 13 του Οκτώβρη στη πλ. Αγοράς που συμμετέχουν και άλλα σωματεία και φορείς.

Ο πρόεδρος, Οικονομάκος Βασίλης, ο γραμματέας, Μυλωνάκης Εμμανουήλ”

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather