Κρίσιμο το ερχόμενο διάστημα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Κρίσιμο το ερχόμενο διάστημα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης του εμβληματικότερου έργου για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τη διασύνδεση της Κρήτης, θα πρέπει να ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου. 

Μετά το ναυάγιο στις αρχές του καλοκαιριού των συζητήσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia, βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Κομισιόν, η οποία έχει ως κεντρικό πυλώνα την ανάθεση στο Βέλγο διαχειριστή ρόλου τεχνικού συμβούλου.

Παράλληλα οι Βρυξέλλες έχουν δώσει νέο χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους προς την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, προτού χαρακτηριστεί οριστικά το συγκεκριμένο project, ως έργο PCI σε καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ έχοντας το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης αναζητά τρόπους να λάβει αποφάσεις και να αναθέσει το έργο Αττική – Κρήτη άμεσα.

Πως διαμορφώνονται ειδικότερα τα δεδομένα γύρω από το έργο και ποια είναι τα κρίσιμα ορόσημα για τη Διασύνδεση που αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα έργα όχι μόνο για το ελληνικό σύστημα αλλά συνολικά για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά:

Πρώτον μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia, η Κομισιόν φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι το PCI δεν μπορεί να σπάσει, δηλαδή να κατασκευαστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος η διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και ως εθνικό η διασύνδεση Αττικής Κρήτης

Δεύτερον, παρά την έκθεση που διαπίστωνε αρχικά διετή καθυστέρηση (και πυροδότησε τις εξελίξεις), τελικά δόθηκε στην κοινοπραξία περιθώριο μέχρι τέλος του έτους προτού χαρακτηριστεί το PCI του Euroasia σε καθυστέρηση, που σημαίνει ότι οι μέτοχοι του έργου έχουν ένα χρονικό παράθυρο 4 μηνών προκειμένου να βρουν λύση για τον τρόπο υλοποίησης του έργου

Τρίτον, η Κομισιόν έχει αναθέσει διερευνητικά ρόλο μεσολαβητή στον βελγικό Elia προκειμένου η βελγική εταιρεία αφενός να αναζητήσει λύσεις για τον τρόπο υλοποίησης του έργου τόσο σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κοινοπραξίας όσο και σε σχέση με τα τεχνικά θέματα της διασύνδεσης

Τέταρτον, εντός του φθινοπώρου, πιθανόν εντός του Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Elia προκειμένου να λάβει απόφαση για την μορφή της εμπλοκής της εταιρείας στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικές πιθανόν θα είναι οι επαφές και συναντήσεις που έχει ο Elia με τον ΑΔΜΗΕ. Την 3η Σεπτεμβρίου συναντώνται επίσημα στην Αθήνα.

Πέμπτον, η ΡΑΕ βλέποντας ότι οι διαδικασίες της Κομισιόν δημιουργούν εκ των πραγμάτων καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου και συνεπώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός για την ηλεκτρική κάλυψη της Κρήτης, επιχειρεί να επισπεύσει τη διαδικασία ανάθεσης, φέρεται μάλιστα να έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει αποφάσεις μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Έκτον, εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σε ανώτατο επίπεδο, κατά την οποία αναμένεται τα θέματα της ενέργειας και ειδικά το θέμα του Euroasia αλλά και του αγωγού αερίου East Med να αποτελέσουν το βασικό μενού.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Χρήστου Στεφάνου στο energypress.gr, σε αυτό το ρευστό περιβάλλον γύρω από το έργο, καταγράφεται με ενδιαφέρον η πρωτοβουλία  του ΑΔΜΗΕ, αφενός μεν να προχωρήσει διατηρώντας στενή επαφή με τον Elia, αφετέρου να επιχειρήσει να βάλει στο παιχνίδι της διασύνδεσης και έναν άλλον ευρωπαίο διαχειριστή τη γαλλική RTE, η οποία θυμίζουμε είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο να καταθέσει προσφορά.

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αντικείμενο τη διασύνδεση της Κρήτης, επαφές της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ τόσο με τον Elia όσο και με την RTE. Σημειώνεται επίσης ότι η πλευρά του ΑΔΜΗΕ έχει δηλώσει την ετοιμότητά του να υλοποιήσει το έργο της διασύνδεσης υπό οποιαδήποτε μορφή, δηλώνοντας ανοιχτός σε συνεργασίες με άλλους διαχειριστές.

Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από την πρωτοβουλία του ΑΔΜΗΕ, το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης, φέρεται να δημιουργεί ακόμα και ενδοκυβερνητικές τριβές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το project Euroasia  αποτελεί έργο που εκφράζει στον ενεργειακό τομέα την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, το δίλημμα ΑΔΜΗΕ ή Euroasia για την Διασύνδεση της Κρήτης, φαίνεται να δημιουργεί δύο διαφορετικούς πόλους και να προκαλεί τριβές ακόμη και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.