Κρίσιμος ο Μάιος για τη φετινή παραγωγή των ελαιώνων

Κρίσιμος ο Μάιος για τη φετινή παραγωγή των ελαιώνων

Πρώιμη και πλούσια χαρακτηρίζεται η ανθοφορία της ελιάς στην Κρήτη, αλλά τείνει να καταστεί προβληματική η εξέλιξη της, λόγω του δάκου και της ανομβρίας.

Παράλληλα οι αγρότες φοβούνται μήπως το μήνα που διανύουμε σημειωθούν βροχές, οι οποίες μπορεί να είναι γενικά ευεργετικές- ειδικα τη χρονιά που διανύουμε- όμως για τις ελαιοκαλλιέργειες θα είναι καταστροφικές!

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» λοιπόν για τους αγρότες στην Κρήτη η φετινή κατάσταση που επικρατεί. Από τη μια βλέπουν το χώμα να είναι ξερό και τα χόρτα λιγοστά, φανερώνοντας το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ειδικά στην ανατολική Κρήτη, μέσα από τις ανορύξεις γεωτρήσεων.

Από την άλλη όμως φοβούνται πως αυτή την περίοδο που δένει ο καρπός, δε θα αρκεί μόνο να υπαρχουν οι ιδανικές συνθήκες. Να ανέβει δηλαδή η θερμοκρασία πάνω από τους 30 βαθμούς, να φυσάει ένα ελαφρύ βορια δάκι, αλλά θα πρέπει να μη βρέξει και εκείνες τις συγκεκριμένες ημέρες. Γιατί η βροχή τις μέρες που δένει ο καρπός σημαίνει και αυτομάτως την καταστροφή του.

Την ίδια ώρα, υπαρχει μια ανησυχία και ως προς την…παρουσία δάκου στα ελαιόδεντρα, ακόμη και τη φετινή χρονιά, που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές για την προσβολή του δάκου.

Οι ψεκασμοί θα δώσουν λύσεις, με τους παραγωγούς να σημειώνουν πως έστω από φέτος η διαδικασία να γίνει ομαλά, με ορθολογικό τρόπο, ώστε σε συνδυασμό με τους δικούς τους ψεκασμούς να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο κάθε χρόνο τους ταλανίζει και προκαλεί τελικά ζημιά στην τελική ελαιοπαραγωγή.

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση