Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

“Κουτσουρεμένες” πολλές επιδοτήσεις ελαιολάδου, λόγω των δασικών χαρτών

“Κουτσουρεμένες” πολλές επιδοτήσεις ελαιολάδου, λόγω των δασικών χαρτών

 

Αναβρασμός και απόγνωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας την επομένη της καταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης. Και στην Κρήτη, υπάρχουν αγρότες που είδαν τις επιδοτήσεις «τσεκουρωμένες», με άλλο ποσό να υπολογίζουν ότι θα λάβουν και άλλο να λαμβάνουν τελικά. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αγροτών που δεν είδαν… καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους.  Αιτία είναι οι εκκρεμότητες που απορρέουν από τους δασικούς χάρτες και επηρεάζουν το τελικό ποσό της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, ολόκληρες αγροτικές εκτάσεις έχουν εξαιρεθεί από τον υπολογισμό με βάση τον οποίο προκύπτει το τελικό ποσό ενίσχυσης του κάθε δικαιούχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα παραγωγοί είδαν το σύνολο της αγροτικής τους έκτασης να εξαιρείται εντελώς από τη βασική ενίσχυση και ως εκ τούτου δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ.

Πολλές από τις υποθέσεις που αφορούν τους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς δεν έχουν περάσει ακόμα από την αρμόδια επιτροπή που θα αποφασίσει για τον αποχαρακτηρισμό τους ενώ παράλληλα, αρκετές από αυτές τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στην επιτροπή εξαιτίας πρόδηλων σφαλμάτων, δηλαδή από εσφαλμένη εγγραφή στο κτηματολογικό έγγραφο.

Αρχικά υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 παραγωγοί πανελλαδικά δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στο λογαριασμό τους, ενώ μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει τη Δευτέρα, όταν και οι παραγωγοί θα προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις υποθέσεις που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις έχει καταβληθεί ειδικό τέλος όπως προβλέπει η παράγραφος 1 τού άρθρου 15 του ν. 3889/2010.

Παράγοντες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρίζονται ότι πολλές υποθέσεις έχουν τακτοποιηθεί, ωστόσο δεν έχουν προλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δασαρχείου να ενημερώσουν τις καταστάσεις.

Καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι ολόκληρες εκτάσεις και παραγωγοί έχουν επέλθει σε κατάσταση ομηρίας ελέω δασικών χαρτών, χωρίς ωστόσο να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση χαρακτηρισμού τους, καθώς οι αιτήσεις που καλείται να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή ανέρχονται σε χιλιάδες και παραμένει άγνωστο το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο θα ολοκληρωθεί.

Το ζήτημα των δασικών χαρτών αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τις προσεχείς πληρωμές, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σειρά για πληρωμή παίρνουν τα προγράμματα μείωσης νιτρορύπανσης και ακολούθως τα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας.

Επιπλέον, αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει, οι παραγωγοί αναμένεται να λάβουν μειωμένη και την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης καθώς επίσης και το πρασίνισμα που καταβάλλονται μέσα στον Δεκέμβριο.

Για το θέμα είχε μάλιστα ερωτηθεί επανειλημμένως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος διαβεβαιώνοντας κάθε φορά ότι στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι να μην κινδυνεύσουν οι αγροτικές επιδοτήσεις.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x