Κορυφώνονται οι υψηλές θερμοκρασίες το επόμενο διήμερο στην Κρήτη

Κορυφώνονται οι υψηλές θερμοκρασίες το επόμενο διήμερο στην Κρήτη

Είχε επισημανθεί από τις προηγούμενες ημέρες ότι την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στο νησί μας. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την σύγκληση πλέον όλων των προγνωστικών μοντέλων τα οποία εμφανίζουν μία αρκετά έντονη θερμή αέρια μεταφορά από τα Νότια, ευτυχώς σύντομη, η οποία δικαιολογεί την άνοδο της θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, για σήμερα Παρασκευή οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας αναμένεται να κυμανθούν στους 35  έως 37⁰C ενώ κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι και λίγο υψηλότερες λόγω ειδικών συνθηκών. Οι βόρειες περιοχές της Δυτικής Κρήτης και μόνο θα εκδηλώσουν λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω εμφάνισης ενός Α – ΒΑ ρεύματος το οποίο μπορεί να μετριάσει την κορύφωση των θερμοκρασιών.

Στις υπόλοιπες όμως περιοχές επειδή διατηρείται και η Νότια τάση των ανέμων, ιδιαίτερα στα Ανατολικά τμήματα, οι θερμοκρασίες πολύ γρήγορα θα φθάσουν στα υψηλά αναφερόμενα επίπεδα. Ευτυχώς όμως από τις βραδινές ώρες αναμένεται μετακίνηση της θερμής μάζας ανατολικότερα, επιτρέποντας έτσι στη θερμοκρασία να αρχίσει από το βράδυ να υποχωρεί σε χαμηλότερα και πιο ανεκτά επίπεδα.

Το Σάββατο θα είναι μία επίσης θερμή ημέρα, μιας και οι θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί να είναι υψηλές αλλά με τις μέγιστες να μην έχουν τη δυναμική να φθάσουν ενδεχομένως τις τιμές της Παρασκευής.  Επισημαίνεται ότι κατά τόπους , ιδιαίτερα στα Ανατολικά και τα Νότια τμήματα του νησιού, ο δείκτης δυσφορίας θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω άπνοιας και υψηλότερων ποσοστών υγρασίας.

Αισιόδοξο παραμένει το γεγονός ότι από την Κυριακή θα αποκατασταθεί μία πιο ψυχρή αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα την Κρήτης  και σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Δυτικών ανέμων αναμένεται να προκαλέσει υποχώρηση των θερμοκρασιών στα επίπεδα των 30⁰C, περίπου. Ακόμη καλύτερες προβλέπεται να είναι οι θερμοκρασιακές συνθήκες από την Δευτέρα.

Καλό θα είναι λοιπόν να ληφθούν από τον καθένα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας για το επόμενο διήμερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η παρατεταμένη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια, λόγω εποχής, εμφανίζει το δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας πολύ νωρίς στις υψηλότερες τιμές του.  Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος αλλά και για τους εκδρομείς ορεινών διαδρομών (καλύτερες αναμένεται να είναι οι συνθήκες στα ορεινά τμήματα της Δυτικής Κρήτης και μόνο).

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση