Κολυμβητήριο Χανίων: Αγώνας δρόμου και …τελεσίγραφα για να συνεχιστεί η λειτουργία του

Κολυμβητήριο Χανίων: Αγώνας δρόμου και …τελεσίγραφα για να συνεχιστεί η λειτουργία του

Γράφει ο Παναγιώτης Στ. Νικηφοράκης

Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται η προσπάθεια να «χωρέσουν» όσο περισσότεροι αθλητές είναι εφικτό, στην μία εναπομείνασα πισίνα των 50 μέτρων που παραμένει σε λειτουργία στο κολυμβητήριο Χανίων.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Χανίων να αποκλείσει την χρήση των μικρών δεξαμενών κολύμβησης 25 και 12,5 μέτρων, λόγω εκτεταμένης διάβρωσης στο μεταλλικό στέγαστρο τους, εξαιτίας της οποίας εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για αθλούμενους και προπονητές, η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (ΝΟΧ) προσπαθεί να εκπονήσει ένα πρόγραμμα προπονήσεων, τέτοιο ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι αθλητές να μπορούν να συμμετέχουν στις προπονήσεις. Στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του «πάζλ» συνέβαλλε και η αποδοχή του αιτήματος του ΝΟΧ προς το ΕΑΚ και την Περιφέρεια, να παραταθεί η λειτουργία της πισίνας 50 μέτρων κατά 30 λεπτά, μέχρι τις 11 το βράδυ.

Το ΕΑΚ πάντως έχει δεσμευτεί να επιτρέψει την χρήση των αποκλεισμένων χώρων μετά την απομάκρυνση των εστιών κινδύνου, είναι σαφές ωστόσο ότι από τον Οκτώβριο και μετά όταν ο καιρός θα κρυώσει και η μέρα θα μικρύνει, η χρήση των δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων θα είναι αδύνατη, κυρίως για τα μικρά παιδιά, τα οποία προπονούνται ως επί το πλείστον εκεί.

Τα τελευταία χρόνια το κολυμβητήριο Χανίων λειτουργεί στα όριά του και από οικονομικής και από μηχανολογικής πλευράς. Καθόλη την διάρκεια του έτους από το ΕΑΚ και τον ΝΟΧ δίδεται ένας συνεχής αγώνας δρόμου για να αντιμετωπίζονται άμεσα οι διάφορες ζημιές που προκύπτουν και είναι ικανές να στοιχίσουν την διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης. Παράλληλα τους χειμερινούς μήνες είναι καθημερινός ο αγώνας για την πληρωμή του, απαραίτητου για την θέρμανση των δεξαμενών κολύμβησης, πετρελαίου (σ.σ. επιτρέπεται η χρήση μόνο πετρελαίου κίνησης (!) και όχι θέρμανσης που είναι οικονομικότερο).

Όλα αυτά για να μπορούν τα Χανιά να συνεχίσουν την παράδοση στον υγρό στίβο, που έχουν καλλιεργήσει χρόνια τώρα. Αυτήν την στιγμή, η μόνη ανδρική ομάδα από τα Χανιά που συμμετέχει σε πρωτάθλημα Α1 εθνικής κατηγορίας είναι η ομάδα πόλο του ΝΟΧ. Τρείς κορυφαίοι Έλληνες αθλητές, με σοβαρές αξιώσεις για Ολυμπιακά μετάλλια, οι Άννα Ντουντουνάκη, Αλέξανδρος Παπαστάμος και Αλέξανδρος Κάχρης είναι μέλη του ΝΟΧ και προπονούνται καθημερινά στην πισίνα 50μ του κολυμβητηρίου. Δεκάδες ακόμη αθλητές του ΝΟΧ διακρίνονται κάθε χρόνο σε πρωταθλήματα και τουρνουά παγκόσμιου, Ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου.

Είναι γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, κυρίως λόγω παλαιότητας, ελλιπούς συντήρησης, μη χρήσης νέων αποδοτικότερων τεχνολογιών κλπ. Ένα σημαντικό κρατικό κονδύλι που αγγίζει τις 400.000 ευρώ, διοχετεύεται κάθε χρόνο μέσω του ΕΑΚ για τις ανάγκες λειτουργίας του κολυμβητηρίου (το μεγαλύτερο μέρος του διοχετεύεται για πετρέλαιο), ενώ και ο ΝΟΧ – όπως σημείωσε μιλώντας στην «CretaVoice» η πρόεδρος του Δ.Σ. Χαρούλα Πράπα-Μυλωνάκη – συμμετέχει στα έξοδα λειτουργίας όπου και όσο χρειαστεί, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει (συμμετοχή στα έξοδα του πετρελαίου, καθαριότητα των χώρων, έκτακτες επισκευές, αγορά υλικών που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας κλπ).

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανιών Μανώλης Κουριδάκης, είχε αναφέρει, ερωτώμενος από την «CretaVoice», ότι το κολυμβητήριο – η κυριότητα του οποίου ανήκει στον Ναυτικό Όμιλο, αλλά τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης τα έχει αναλάβει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι και σήμερα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – θα πρέπει να περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου, ώστε να ενταχθεί η ανακαίνισή του σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με το παρόν καθεστώς με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κολυμβητηρίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το οικόπεδο εμβαδού σχεδόν 9 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκεται η εγκατάσταση αυτή, παραχωρήθηκε το 1953 από τον δήμο Χανίων και το Υπουργείο Οικονομικών στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων και η τότε διοίκηση με προσωπικά χρήματα, δωρεές και δανεισμό, έχτισε το 1964 την πισίνα των 50 μέτρων, Ολυμπιακών διαστάσεων, με θαλασσινό νερό η οποία ήταν μάλιστα και η δεύτερη στην Ελλάδα του μεγέθους της, εκείνη την εποχή! Αργότερα, το 1981 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ολοκλήρωσε επί του οικοπέδου που είχε παραχωρηθεί ήδη στον ΝΟΧ τις δύο μικρότερες θερμαινόμενες πισίνες 25 και 12,5 μέτρων με γλυκό νερό.

Το 1983 ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης, με απόφασή του ανέθεσε στο κράτος την ευθύνη της συντήρησης των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου, απόφαση που ίσχυσε και για πολλές ακόμη αθλητικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα. Η μόνη σοβαρή ανακαίνιση που είδε ποτέ το κολυμβητήριο Χανίων, μέχρι και σήμερα, ολοκληρώθηκε το 1991 επί θητείας Γ.Γ.Α. του Κυριάκου Βιρβιδάκη και πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ανακατασκευάσθηκε πλήρως η πισίνα των 50 μέτρων, με γλυκό νερό και θέρμανση και σκεπάσθηκαν οι δύο μικρές πισίνες.

Είναι δηλαδή σαφές ότι μετά από 30 χρόνια, το κολυμβητήριο Χανίων, χρειάζεται ένα γενναίο «λίφτινγκ», το οποίο θα του επιτρέψει να συνεχίσει λειτουργεί και για τα επόμενα χρόνια με ασφάλεια για τους αθλητές και τους προπονητές, αλλά και με οικονομία, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Με την παρούσα οικονομική συγκυρία, θεωρείται απίθανο να βρεθεί κάποιος ιδιώτης να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση, ενώ και τα κρατικά χρήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μόνη διέξοδος είναι Ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία μπορούν να διατεθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΑΚ Χανίων, η σημαντικότερη των προϋποθέσεων είναι η παραχώρηση του ακινήτου του κολυμβητηρίου, από την ιδιοκτησία του ΝΟΧ στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η πρόεδρος του ΝΟ Χανίων ωστόσο επισημαίνει ότι αν υπάρξει βούληση και ειλικρινής διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές, τότε τα πολυπόθητα κονδύλια που χρειάζονται μπορούν να εξασφαλιστούν και με το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της παραχώρησης ή όχι του ακινήτου του κολυμβητηρίου, από τον ΝΟΧ στο Δημόσιο, θα τεθεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ΝΟΧ η οποία θα ορισθεί το προσεχές διάστημα και το σώμα αυτό θα λάβει και την τελική απόφαση.

Όποια και να είναι η απόφαση της συνέλευσης του ΝΟΧ, αυτό που ενδιαφέρει την Χανιώτικη κοινωνία, πολλά μέλη της οποίας μεγάλωσαν στις πισίνες αυτές, είναι το κολυμβητήριο να συνεχίσει να λειτουργεί, όχι φυσικά «όπως-όπως», αλλά όπως πρέπει, με ασφάλεια και αποδοτικότητα. Και αυτό θα εξασφαλιστεί μόνο με συνεργασία, καλή πίστη και απουσία των όποιων προσωπικών διαφορών, ή πολιτικών-κομματικών σκοπιμοτήτων. Σε αντίθετη περίπτωση, η μέρα που θα …συναντήσει την τύχη του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι, δεν είναι μακριά…

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather