Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία Χανίων: Μια αξιόπιστη πρόταση για την μετά-κορωνοϊό εποχή

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία Χανίων: Μια αξιόπιστη πρόταση για την μετά-κορωνοϊό εποχή

Οι προβλέψεις για το οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στην χώρα σαν αποτέλεσμα του κορονοϊού δεν σηκώνουν πολλές μεταφράσεις. Τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα! Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 14/04 προβλέπει για την χώρα μας ύφεση 10% και αύξηση της ανεργίας στο 22,3%, δηλαδή αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες. Δυστυχώς τα σημάδια δείχνουν ότι οι μνήμες της κρίσης του 2008 πρόκειται να ξαναζωντανέψουν σε μια χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το κείμενο στοχεύει να αναδείξει την πρόταση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας, (Κ.ΑΛ.Ο) όχι ως πανάκεια, αλλά ως ένα αξιόπιστο οικονομικό μοντέλο για την επόμενη μέρα που ξημερώνει.

Οι αξίες της Κ.ΑΛ.Ο τοποθετούν την οικονομία στην υπηρεσία της κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι πρακτικές της απαιτούν την αξιοποίηση των πόρων με βασικό γνώμονα την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών της κοινότητας και όχι όπως επιθυμεί το “αόρατο χέρι της αγοράς”. Επίσης σε αντιδιαστολή με τις συμβατικές επιχειρήσεις όπου ο πρωταρχικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, πολλές φορές εις βάρος της εργασίας και του περιβάλλοντος, οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο έχουν τριπλή στόχευση: οικονομική βιωσιμότητα, περιβαλλοντική αειφορία και κοινωνική ωφέλεια.

Η προσέγγιση της Κ.ΑΛ.Ο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων είναι πλουραλιστική, ξεπηδάει από τα κάτω με εφευρετικότητα και την διακατέχει μια αλλεργία στα άκαμπτα σχεδιαγράμματα και στις προκαθορισμένες ορθές στρατηγικές (2). Την ενδιαφέρουν λύσεις στο “εδώ και τώρα” και προεικονίζει πραγματικότητες όπου η κοινωνική δικαιοσύνη είναι γεγονός και όχι ουτοπία.

Αν και υπάρχει μια διαδεδομένη προκατάληψη ότι ο κάτοικος αυτού του τόπου έχει δυσκολία στο να συνεργαστεί η ιστορία μας αποδεικνύει στην πράξη ότι ο λαός στα δύσκολα επιδεικνύει μεγάλη αλληλεγγύη και συνεργατικότητα. Για παράδειγμα διαβάζουμε στο περιοδικό “Συνεταιριστική Πορεία” του 1990 (τεύχος 17) το άρθρο του Αρ. Κλήμη με τίτλο “Ο αγώνας των Καταναλωτικών Συνεταιρισμών κατά την τριπλή ξενική κατοχή 1941 – 1944 και οι προσπάθειες συνεργασίας τους με τους γεωργικούς”. Εκεί αναφέρεται η ίδρυση Επιτροπής Συνεργαζομένων Καταναλωτικών Συνεταιρισμών, για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος του λαού έπειτα από τον πρώτο φοβερό χειμώνα της Κατοχής, όπου συμμετείχαν 105 καταναλωτικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι αριθμούσαν στο σύνολο 64.785 μέλη!

Εκπληκτικό επίτευγμα της αλληλεγγύης του λαού ήταν άλλωστε και η άνθιση της Κ.ΑΛ.Ο στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης με την δημιουργία εκατοντάδων εγχειρημάτων σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς στην χώρα σημειωνόταν ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς δημιουργίας εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο διεθνώς.

Η εποχή μετά τον κορονοϊό φαίνεται να κρύβει προκλήσεις, μεγάλη αβεβαιότητα καθώς και έντονες κοινωνικές ανακατατάξεις. Όπως σε κάθε περίοδο σημαντικών ιστορικών γεγονότων τα παράθυρα εναλλακτικών σεναρίων για το μέλλον ανοίγουν αλλά φυσικά και το μέλλον κυοφορείται στο παρόν. Οι ποικίλες οικονομίες της Κ.ΑΛ.Ο είναι εδώ και μας δείχνουν μια κατεύθυνση όπου η προστασία του περιβάλλοντος, η “καλή διαβίωση” (3), η αξιοπρέπεια, η ικανοποίηση πραγματικών αναγκών και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι στο επίκεντρο.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει με χρηματοδοτικά και καινοτομικά εργαλεία το τοπικό οικοσύστημα Κ.ΑΛ.Ο για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξή του (4). Ελπίζουμε ότι με τα παραπάνω έχει γίνει σαφής η σημαντικότητα η Κ.ΑΛ.Ο να παραμένει υψηλά στις προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας πάρουμε σωστές αποφάσεις για μια οικονομία που στο κέντρο της είναι ο άνθρωπος.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες του Κέντρου Στήριξης πατήστε ΕΔΩ

Κέντρο Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο ν.Χανίων.  Τσουδερών 46, Χανιά (Κρήτη), Τ.Κ:73132, 28210 – 55389
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 17:00

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather