Κοινή προσπάθεια ΤΕΕ-ΕΒΕΧ για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Κοινή προσπάθεια ΤΕΕ-ΕΒΕΧ για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Σε συνέπεια της ανάδειξης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και την διαπίστωση της συμβολής του ανθρώπινου παράγοντα στην αποδοτικότητα στις αδειοδοτούσες αρχές στις οποίες συμμετέχουν μέλη του ΤΕΕ και του ΕΒΕΧ αναλαμβάνεται κοινή πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα θα αναπτυχθεί στις ιστοσελίδες των δύο επιμελητηρίων η επιλογή ‘’Παρατηρήσεις για την Διεκπεραίωση Διοικητικών Υποθέσεων – Αντιμετώπιση της Γραφειοκρατίας’’ όπου σε ειδικά σχεδιασμένη φόρμα κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέτει επισημάνσεις που θα διαβιβάζονται στα συμμετέχοντα μέλη για να τις αντιμετωπίσουν.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ/ΤΔΚ, από την τοπική Αντιπροσωπείας. Τη συζήτηση οργάνωσε το προεδρείο, αποτελούμενο από τους Λευτέρη Κοπάση, Κασσιανή Τσιράκη και Ανθή Βογιατζάκη, παρουσία του προέδρου του ΕΒΕΧ, Αντώνη Ροκάκη, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρο Σοφιανού, της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Βούλας Ορφανουδάκη, μηχανικών και πολλών ενδιαφερομένων.

Ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Λευτέρης Κοπάσης αναφέρθηκε στις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση των Μηχανικών και την κοινωνία καθώς και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στις ψηφιακές επιδόσεις στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός κλήθηκε, όπως συνηθίζεται, να ενημερώσει την Αντιπροσωπεία για τις τρέχουσες εξελίξεις όπως παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη διάσκεψη των προέδρων στην Αθήνα του κεντρικού και των περιφερειακών τμημάτων με έμφαση στις επιχειρούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενικότερα.

Ο Γιώργος Σταυρουλάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην εισήγησή του διαπίστωσε τη διείσδυση των ψηφιακών πλατφορμών με τις απεριόριστες δυνατότητες «που είναι εδώ» χρηστικές και αποτελεσματικές σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας, όσο και τις ανάγκες που ανακύπτουν από την αξιοποίησή τους, ενώ επισήμανε τους νέους κινδύνους που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με την επέλασή τους. Επίσης, εστίασε στο γεγονός ότι η ανάπτυξή τους, ως δραστηριότητα έντασης γνώσης, μπορεί να αποτελέσει προνομιακό πεδίο για τη χώρα μας και τους μηχανικούς.

Ο Γιάννης Στρογγυλός, ηλεκτρολόγος μηχανικός της Υπηρεσίας Δόμησης Χανίων, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, αναφέρθηκε ιστορικά στις προσπάθειες για την ηλεκτρονική έκδοση και αρχειοθέτηση των οικοδομικών αδειών και παρουσίασε την πλατφόρμα e-άδειες το σημερινό ολοκληρωμένο σύστημα Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όπως υποβάλλονται και ελέγχονται από τις υπηρεσίες δόμησης και ως προς την υλοποίησή τους από τους πιστοποιημένους ελεγκτές δόμησης. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ανθρώπινο παράγοντα ως ελεγκτή και ελεγχόμενο και τη νομοθεσία που επιδέχονται προσωπικής άποψης και ερμηνείας, η αποσαφήνιση των οποίων συνεχίζει να αποτελεί αιτία καθυστερήσεων.

Ο Κυριάκος Κώτσογλου, μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ/ΤΔΚ, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αναφέρθηκε αναλυτικά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και διοίκησης των υπηρεσιών γενικά και ειδικότερα όπως εφαρμόζονται στην Περιφέρεια Κρήτης και παλαιότερα στη Νομαρχία Χανίων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας προκύπτει μόνο εφ’ όσον έχει προηγηθεί η απλοποίηση των διαδικασιών και εστίασε στους εργαζόμενους να ενσωματώσουν τη μετάβαση και να ηγηθούν στην εφαρμογή τους προς όφελος των πολιτών.

Ο Θάνος Παράσχος, συνιδρυτής του Ομίλου για τη νεανική επιχειρηματικότητα, παρουσίασε τη στροφή στην επιχειρηματικότητα με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες και έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα επιτυγχάνοντας να αποκτήσουν τεράστια αξία όπως προκύπτει από την τιμή πώλησής τους σε κολοσσούς του είδους. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες ψηφιακές πλατφόρμες την εξειδίκευσή τους και πως κερδίζουν την αγορά στην παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο ξεπερνώντας και διαφοροποιώντας τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather