“Κλείδωσαν” οι Δημοτικές Εκλογές για τον Οκτώβριο του 2019

"Κλείδωσαν" οι Δημοτικές Εκλογές για τον Οκτώβριο του 2019

Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΕΣ, Πάνου Σκουρλέτη.

Μιλώντας στο κοινό συνέδριο Δημάρχων και Περιφερειαρχών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και ότι η μετάθεση της ημερομηνίας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών γίνεται προκειμένου να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού προκάλεσε τις αντιδράσεις των αιρετών που παρακολουθούσαν την ομιλία του στο συνέδριο όταν ανακοίνωσε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις που θα έχει το νέο νομοσχέδιο του Καλλικράτη το οποίος όπως είπε την ερχόμενη εβδομάδα θα δωθεί στην δημοσιότητα και προς διαβούλευση.

Ειδικότερα ο νέος Καλλικράτης θα προβλέπει μεταξύ άλλων την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, θα επιτρέπει τον ορισμό αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών εκτός της πλειοψηφούσας παράταξης προκειμένου να ενισχυθούν οι συνεργασίες των συνδυασμών λόγω της απλής αναλογικής. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών θεσπίζει αυτόν τον όρο καθώς γνωρίζει ότι με την απλή αναλογική δεν θα μπορεί να κυβερνά το δήμο ένας μόνος συνδυασμός και θα υπάρχουν συνεργασίες και με άλλους ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία στο Δημοτικό ή περιφερειακό Συμβούλιο. Το επιστέγασμα των συνεργασιών είναι ο ορισμός των αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαχών από τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, ο νέος Καλλικράτης θα προβλέπει την σύσταση ελεγκτή νομιμότητας στους δήμους ο οποίος σταδιακά θα αντικαταστήσει τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που θα καταργηθούν. Επιπλέον για να μην δημιουργούνται θέματα δυσλειτουργίας στους δήμους λόγω της απλής αναλογικής ο νέος Καλλικράτης θα προβλέπει την ενίσχυση των επιτροπών Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής στις οποίες θα έχει πλειοψηφία θα έχει η παράταξη του εκάστοτε δημάρχου. Οι συζητήσεις και τα θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια θα έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα χάραξης πολιτικής των δήμων και όχι τόσο σε ζητήματα λειτουργίας τους.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο σε περιφερειάρχες όσο και σε δημάρχους. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι για άλλη μια φορά το υπουργείο προσπαθεί να προκαταλάβει την Αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας ότι ο θεσμός δεν χρειάζεται την απλή αναλογική για να μεταρρυθμιστεί αλλά πόρους , αρμοδιότητες και αποκέντρωση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που στάθηκε κυρίως στο θέμα της αποκέντρωσης και στον συγκεντρωτισμό που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι στην Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το 60% των επιδοτήσεων της καθώς και άνω του 40% του προσωπικού της.

Κριτική ο υπουργός Εσωτερικών δέχθηκε και από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Από την Νέα Δημοκρατία ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταργήσει την απλή αναλογική. Από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε στο θέμα των αρμοδιοτήτων λέγοντας ότι το κράτος έχει 23.142 ενώ η Αυτοδιοίκηση μόλις 642. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δεν τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής αλλά τόνισε ότι θα ήθελε να μην υπάρχει δεύτερος γύρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τέλος από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε πόρους και αρμοδιότητες υπέρ των δήμων και των περιφερειών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου όπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παρουσιάσουν τις θέσεις των κόμματων τους για την Αυτοδιοίκηση, ενώ συνολικά θα τοποθετηθεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση