Κι όμως η Ελλάδα δεν είναι “πρωταθλήτρια” Ευρώπης στην φοροδιαφυγή

Κι όμως η Ελλάδα δεν είναι "πρωταθλήτρια" Ευρώπης στην φοροδιαφυγή

Στο δυσθεώρητο ποσό των 2,25 δισ. ευρώ την ημέρα ανέρχεται συνολικά η φοροδιαφυγή των Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Ελλάδα να έρχεται έβδομη ανάμεσα στα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ, με βάση την κατά κεφαλή φοροδιαφυγή.

Από την εν λόγω έρευνα προκύπτει ότι το ποσό που στερούν οι Έλληνες από τα κρατικά ταμεία ανέρχεται κατά κεφαλή σε 1.847 ευρώ έναντι 1.634 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή είναι οι Ιταλοί. Το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι, όμως, ότι δεύτεροι έρχονται οι Δανοί. Οι Ιταλοί στερούν συνολικά από τα ταμεία του ιταλικού κράτους 190,9 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, με την κατά κεφαλή φοροδιαφυγή να ανέρχεται σε 3.156 ευρώ.

Ακολουθεί η Δανία με φοροδιαφυγή 3.027 ευρώ ανά κάτοικο. Πάντως, η Δανία είναι η χώρα με την υψηλότερη φορολογία στην ΕΕ, καθώς τα φορολογικά έσοδά της ανέρχονται πάνω από το 45% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε ότι αφορά τα συνολικά ποσά της φοροδιαφυγής, που βέβαια δεν αντανακλούν τη συμπεριφορά των κατοίκων μιας χώρας, δεύτερη μετά την Ιταλία έρχεται η Γερμανία, οι πολίτες της οποίας στερούν από τα ταμεία της 125,1 δισ. ευρώ τον χρόνο και τρίτη η Γαλλία με τη φοροδιαφυγή να ανέρχεται συνολικά σε 117,9 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather