Κατέρρευσαν οι γέφυρες στον Αλικιανό και τον Πλατανιά. Πλήρως αποκομμένο το δυτικό τμήμα των Χανίων. Μην μετακινείστε από τα σπίτια σας

Κατέρρευσαν οι γέφυρες στον Αλικιανό και τον Πλατανιά. Πλήρως αποκομμένο το δυτικό τμήμα των Χανίων. Μην μετακινείστε από τα σπίτια σας

Η «Ωκεανίς» που πλήττει από το μεσημέρι της Κυριακής το νομό Χανίων, έδωσε την χαριστική βολή στις υποδομές της ενδοχώρας και κυρίως στο οδικό δίκτυο. Το κύμα κακοκαιρίας που αποδεικνύεται εντονότερο από το προηγούμενο, μόλις μια εβδομάδα πριν, προκαλεί όσο οι ώρες περνούν και δεν υποχωρεί, προβλήματα που οι Χανιώτες, κυρίως οι κάτοικοι εκτός της πόλης, δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Χθες το μεσημέρι κατέρρευσε η γέφυρα του Αλικιανού, αποκόπτοντας πλήρως δεκάδες  χωριά  και εκατοντάδες οικισμούς της περιοχής των Μουσούρων και του Ανατολικού Σελίνου.

Την στιγμή της κατάρρευσης, στο σημείο βρισκόταν συνεργείο της «Νέας Τηλεόρασης» όπου η δημοσιογράφος Ευαγγελία Ξηρουχάκη έκανε σε ζωντανή μετάδοση ρεπορτάζ για την επικινδυνότητα του σημείου. Παρακολουθήστε το συγκλονιστικό βίντεο.

Σοκ κατέρευσε η γεφυρα του Κέριτη

Η ιστορική γέφυρα του Κέριτη 111 ετών αποτελεί πλέον παρελθόν κατερευσε σε ζωντανή σύνδεση

Δημοσιεύτηκε από Νέα Τηλεόραση Κρήτης Neatv Gr στις Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019

Και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγη ώρα μετά κατέρρευσε και η γέφυρα του ποταμού Ιάρδανου, επί της Παλαιάς Εθνικής οδού στον Πλατανιά. Ο δήμος Πλατανιά διαβλέποντας την επικινδυνότητα, είχε αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων και έτσι ευτυχώς δεν περνούσαν άνθρωποι την στιγμή της κατάρρευσης από τον πολυσύχναστο αυτόν δρόμο. το γεγονός της κατάρρευσης σε συνδυασμό με τον κλειστό ΒΟΑΚ στον Σταλό από τις συνεχείς κατολισθήσεις, σημαίνει ότι έχουν αποκλεισθεί πλήρως όλες οι περιοχές των δήμων Πλατανιά, Κανδάνου-Σελίνου και Κισάμου από την πόλη των Χανίων. Κλειστή παραμένει για λόγους ασφαλείας η γέφυρα Πατελαρίου – Πλατανιά και η γέφυρα του Συριλίου στον Ταυρωνίτη.

Γενικότερα, η κυκλοφορία στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου των Χανίων κρίνεται πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς σε πολλά σημεία έχουν συμβεί κατολισθήσεις, ενώ σε πολλά ακόμη σημεία σημειώνονται νέες κατολισθήσεις. Παράλληλα από τους θυελλώδεις ανέμους πέφτουν δέντρα και παρασύρονται αντικείμενα από στέγες σπιτιών. Για τον λόγο αυτό το σύνολο των αρμοδίων έχουν απευθύνει δραματική έκκληση προς όλους τους Χανιώτες να μην μετακινούνται από τα σπίτια τους, παρά μόνον αν πρόκειται για επείγον θέμα υγείας. Για τον λόγο αυτό τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλο το νομό θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη.

 

Αποκλεισμένα παραμένουν τα Χανιά και από αέρος και από θαλάσσης. Εκτός από τα πλοία τα οποία δεν ταξιδεύουν από το βράδυ του Σαββάτου, σήμερα ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων, εκτός την πρώτη πρωινή που απογειώθηκε από τα Χανιά προς την Αθήνα. Από τότε και μετά όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στο μεταξύ, στα Χανιά βρίσκεται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών  του Υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Μαζί του μεταβαίνει στο νησί και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ κ. Γιάννη Πετρούτσο και 9μελές κλιμάκιο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναχώρησε στις 16:30 μ. μ για τα Χανιά, ωστόσο το super puma που τον μετέφερε δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Χανίων και έτσι η υπουργική αποστολή προσγειώθηκε στο Ηράκλειο και ο υπουργός ήρθε στα Χανιά οδικώς.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ωρών αναχωρεί για την Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιία, διαβάσεις κτλ). Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ελέγξουν λεπτομερώς εκτός των άλλων και τα γεωτεχνικά προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και του συνόλου του επαρχιακού δικτύου.

Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στην Κρήτη κλιμάκια Μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών. Πραγματοποιούν αυτοψίες στις προβληματικές θέσεις του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε το νησί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather