Καλύτερο ίδρυμα της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καλύτερο ίδρυμα της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και στη σειρά 351-400 στην παγκόσμια κατάταξη του Times Higher Education (ΤΗΕ) που αποτιμά τις επιδόσεις των κορυφαίων πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο κατατάχθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με βάση τα κριτήρια για την ένταξη στο σύστημα, μόνο 1.400 πανεπιστήμια από τα 22.000 που λειτουργούν σήμερα περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης. Μεταξύ αυτών και 10 από τα 18 ελληνικά πανεπιστήμια που κατατάσσονται στις θέσεις 351-400 (Πανεπιστήμιο Κρήτης), 501-600 (ΕΚΠΑ), 601-800 (ΑΠΘ, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας), 801-1.000 (ΟΠΑ, Αιγαίου, Πατρών) και 1.001+ (ΔΠΘ).

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων με το ΤΗΕ είναι η πλέον λεπτομερής και περιλαμβάνει μια σειρά από δείκτες που αφορούν την έρευνα, εκπαίδευση, αναλογίες φοιτητών/διδασκόντων, προσέλκυση χρηματοδότησης και αλλοδαπών φοιτητών και διδασκόντων κλπ.

Σε έναν από τους πιο δύσκολους δείκτες, τον αριθμό αναφορών στα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα του Ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 109η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, γεγονός που, σύμφωνα με την Πρυτανεία του, καταδεικνύει ότι έχει δημιουργηθεί μια αξιόλογη ποιοτική ερευνητική παράδοση, που επιβίωσε παρά την κρίση και την υποστελέχωση. Από την άλλη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης υστερεί σημαντικά στους δείκτες που σχετίζονται με τις αποφάσεις της Πολιτείας (χρηματοδότηση/φοιτητή, αναλογία διδασκόντων/φοιτητών, ελευθερία επιλογής διεθνών φοιτητών ή διδασκόντων κλπ), μειώνοντας τη συνολική του επίδοση.

Η Πρυτανεία συγχαίρει την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις συνεχείς προσπάθειες και την προσήλωση στην επιστημονική ποιότητα και εύχεται να αρθούν τα θεσμικά εμπόδια που το εμποδίζουν να φθάσει ακόμη ψηλότερα.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather