Θέσεις-προτάσεις του υποψήφιου Δημάρχου Παναγιώτη Σημαντηράκη

Θέσεις-προτάσεις του υποψήφιου Δημάρχου Παναγιώτη Σημαντηράκη

Ο Δήμος Χανίων διαθέτει χαρακτηριστικά μοναδικά, που σπάνια συναντάς συγκεντρωμένα σε μια περιοχή. Προικισμένος από τη φύση και το άγγιγμα της Ιστορίας, είναι ένας τόπος με ιδιαίτερο δυναμισμό. Με προοδευτικούς, ανήσυχους, δημιουργικούς ανθρώπους, πρωτοπόρα επιχειρηματικότητα και ισχυρή παρουσία στην επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, τις τέχνες, τον αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια τα Χανιά παρέμειναν στάσιμα. Οι εξαιρετικές δυνατότητες του Δήμου μας δεν αξιοποιήθηκαν στον βαθμό που θα θέλαμε. Την ίδια περίοδο, άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας -γειτονικές μας στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα- πέτυχαν πολλά. Αυτή η μελαγχολική διαπίστωση μάς ενεργοποίησε. Πιστεύουμε ότι τα Χανιά μας μπορούν καλύτερα.

Δημιουργήσαμε μια καινούργια αυτοδιοικητική κίνηση με νεωτερικά χαρακτηριστικά. Μια συνεκτική και πολυσυλλεκτική ομάδα, που αποτελείται από πολίτες των Χανίων με διαφορετικές αφετηρίες, πορείες ζωής και ιδεολογικές αναφορές. Με ευδιάκριτο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, σε επιστημονικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς χώρους δράσης, φορείς και συλλογικότητες. Με εσωτερικό κίνητρο προσφοράς. Συγκροτήσαμε ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο με μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων τα 42 χρόνια.

Μας ενώνει το πάθος μας για τα Χανιά. Μας κινητοποιεί η αγωνία για το μέλλον του τόπου μας.

Διαμορφώσαμε μια προγραμματική πρόταση στη βάση πέντε θεματικών αξόνων:

(1) Προσεγγίζουμε τον Δημόσιο Χώρο με ενιαία λογική. Με προτάσεις και καλές πρακτικές που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση μας με την πόλη, βελτιώνουν την αστική κινητικότητα, αποθαρρύνουν τη χρήση αυτοκινήτου στο κέντρο των Χανίων, ενισχύουν τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εναλλακτικά μέσα, προωθούν τη λεγόμενη ευφυή κινητικότητα.

(2) Δίνουμε έμφαση στη διασύνδεση της Παιδείας με τον Πολιτισμό, εφαρμόζουμε το πρωτοποριακό Πρόγραμμα «Αμάλθεια» με στόχο οι σημερινοί μαθητές να διαμορφώσουν μια νεωτερική αντίληψη για τον τόπο τους, ενθαρρύνουμε και αξιοποιούμε την πολυεπίπεδη δράση των συλλογικοτήτων του δήμου μας, ιδιαίτερα στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

(3) Πιστεύουμε σε ένα νέο πρότυπο αυτοδιοίκησης. Για έναν δήμο ανοιχτό, περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό, έναν «έξυπνο δήμο», που αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας.

(4) Οραματιζόμαστε έναν δήμο εξωστρεφή, σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο, που υποστηρίζει εμπράκτως την καινοτομία και την τοπική επιχειρηματικότητα, πιστεύει σε ένα τουριστικό μοντέλο αντάξιο του τόπου μας, ενθαρρύνει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δίνει χώρο στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

(5) Λέμε όχι σε δημότες δύο ταχυτήτων, θέλουμε έναν Δήμο που νοιάζεται για τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε δημότη, κάθε γειτονιάς, κάθε χωριού, κάνει πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη και δίνει λύσεις στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα.

Ο Δήμος μας χρειάζεται επανεκκίνηση και οι πολίτες των Χανίων το αντιλαμβάνονται. Οι δημοτικές εκλογές είναι ένα ορόσημο. Πάνω απ’ όλα είναι μια αναμέτρηση αντιλήψεων. Σε αυτόν τον αγώνα η ομάδα μας δίνει το δικό της δυναμικό «παρών».

Είναι η ώρα της συμμετοχής, της απόφασης, της ρήξης με παρωχημένες λογικές που απέτυχαν. Είναι η ώρα της θετικής πρότασης, της πίστης ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος «Για τα Χανιά».

Παναγιώτης Σημανδηράκης

Υποψήφιος Δήμαρχος με την αυτοδιοικητική κίνηση «Για τα Χανιά»

* Διαβάστε τα βιογραφικά των υποψηφίων μας και τις θέσεις μας στο  giatachania.gr

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather