Η ταινία “Τhe cleaners” την Πέμπτη από την λέσχη του φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων

Η ταινία "Τhe cleaners" την Πέμπτη από την λέσχη του φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων

Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ “The Cleaners /Ψηφιακοί Καθαριστές” που αναφέρεται στον κόσμο του διαδικτύου, των Γερμανών Χανς Μπλοκ και Μόριτζ Ρίζεβικ, θα προβληθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 στις 10 το βράδυ από την Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στην αίθουσα του «Αττικόν».

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ό,τι ποστάρουμε στο διαδίκτυο θα παραμείνει εκεί; Καλώς ήρθατε σε μια αόρατη βιομηχανία ψηφιακού καθαρισμού, που ξεσκαρτάρει από το ίντερνετ ό,τι δεν είναι αρεστό. Θυμίζοντάς μας το πώς το κοινό όραμα της ανθρωπότητας για ένα παγκόσμιο χωριό εκφυλίστηκε σ’ ένα δίκτυο ψευδογεγονότων και ριζοσπαστικοποίησης, η ταινία χρονογραφεί την άνοδο και την πτώση της ουτοπικής ιδεολογίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, κάθε λεπτό της ημέρας ανεβαίνουν στο διαδίκτυο 2,5 εκατομμύρια posts στο Facebook, 450.000 μηνύματα στο Twitter, και κάπου 500 ώρες βιντεοϋλικού στο YouTube. Δοθέντων των αριθμών αυτών, θα έλεγε κανείς πως διανύουμε την πιο δημοκρατική σε διάδοση πληροφοριών και ελευθερίας λόγου εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σωστά;

Λάθος, απαντά το ντοκιμαντέρ των Γερμανών Χανς Μπλοκ και Μόριτζ Ρίζεβικ, εισάγοντάς μας στα μισοφωτισμένα γραφεία των «Καθαριστών». Στον μικρόκοσμο μιας χούφτας ανθρώπων που ρυθμίζουν τον μακρόκοσμο όσων βασίζουν την ενημέρωση και την επικοινωνία τους στο διαδίκτυο –δηλαδή το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πλανητικού πληθυσμού.

Το ντοκιμαντέρ των Γερμανών Χανς Μπλοκ και Μόριτζ Ρίζεβικ είναι μια χωρίς σωσίβιο βουτιά στην αστυνομευόμενη κοινωνική δικτύωση.

Όλα όσα φαντάζεστε,  και πολλά από εκείνα που ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ , ότι μπορεί να συμβαίνουν στον ψηφιακό κόσμο που μας «αγκαλιάζει».

The Cleaners  / Ψηφιακοί Καθαριστές

Σκηνοθεσία/Direction: Hans Block, Moritz Riesewieck
Διεύθυνση Φωτογραφίας/Photography: Axel Schneppat, Max Preiss
Μοντάζ/Edit: Philipp Gromov, Hansjörg Weißbrich, Markus CM Schmidt
Μουσική/Music: John Gürtler, Jan Miserre, Lars Voges
Παραγωγός/Production: Georg Tschurtschenthaler
Χώρα Παραγωγής/Country: Γερμανία, Βραζιλία / Germany, Brazil
Διάρκεια/Duration: 88′
Έτος Παραγωγής/Year: 2018

 Γλώσσα/Language: Αγγλικά / English
Υπότιτλοι/Subtitles: Ελληνικά / Greek

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather