Η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία και τη Γαλάζια ανάπτυξη

Η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία και τη Γαλάζια ανάπτυξη

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της συνεργασίας μεταξύ των νησιών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, τόνισε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα και Αντιπρόεδρος της CRPM Γιώργος Αλεξάκης, κατά την ομιλία του στην 46η Γενική Συνέλευση του δραστήριου Ευρωπαϊκού Οργανισμού των 160 Παραθαλάσσιων, Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM).

Παράλληλα, ο κ. Αλεξάκης , ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες αυτές και για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο (22/9) στα Χανιά, ενώ σε σχέση με το τον Προϋπολογισμό της ΕΕ στην ερχόμενη προγραμματική περίοδο 2020-27 στο πλαίσιο των συζητήσεων για το μέλλον των ευρωπαϊκών πολιτικών, επεσήμανε πως «οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες πρέπει να παρέμβουμε για να βελτιώσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν (και ειδικά για τη Πολιτική Συνοχής) για τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2020 – 27, τώρα κατά τη συζήτηση τους στο Ευρωκοινοβούλιο και πριν την έγκριση τους».

Το μέλλον της Ευρώπης αποτέλεσε το πρώτο θέμα συζήτησης και ακολούθησαν οι συζητήσεις για την πολιτική συνοχής, για τη θαλάσσια πολιτική, για τις μεταφορές, για το μεταναστευτικό και την αλληλεγγύη στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, για την κλιματική αλλαγή και για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ στην ερχόμενη προγραμματική περίοδο 2020-27.

Η Γενική Συνέλευση άρχισε με ομιλία του Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μ. Σούσα και του Επιτρόπου για την Έρευνα και την Καινοτομία Κάρλος Μοέδας.  Είναι μια Γενική Συνέλευση με αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίασης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την Γαλάζια Ανάπτυξη, η οποία ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 18 και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στη νήσο Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Στη Συνέλευση συμμετέχουν ευρωβουλευτές και στελέχη της Κομισιόν με σκοπό την ενημέρωση προς τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και την ανταλλαγή απόψεων για τις πιο επίκαιρες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ο Γιώργος Αλεξάκης ως Αντιπρόεδρος της CRPM προέδρευσε στην συνεδρίαση για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική. Στην εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε στην δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η CPMR όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να καταφέρει η Γαλάζια (θαλάσσια) Ανάπτυξη να συζητείται πλέον όχι μόνο στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και σε διεθνές επίπεδο στις συναντήσεις των

G7 και G20 και να ενταχθεί στους «αναπτυξιακούς στόχους αειφορίας» των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης τόνισε ότι η ‘Συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή’ συνδέεται με τα θαλάσσια θέματα και τους ωκεανούς και οι ωκεανοί αντίστοιχα συνδέονται με τη μείωση των ρύπων. Οι ωκεανοί παράγουν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν σημαντικά τις Περιφέρειες μας. Επεσήμανε ακόμα τη σοβαρότητα της θαλάσσιας ρύπανσης που γίνεται όλο και πιο ορατή, σημειώνοντας πως για αυτό το λόγο, πολλές Ευρωπαϊκές Περιφέρειες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την πρόληψη και απορρύπανση από τα πλαστικά στη θάλασσα.

Ο Οργανισμός των 160 Ευρωπαϊκών Περιφερειών δραστηριοποιείται με σκοπό τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη στην Ευρώπη εκπροσωπώντας 200 εκ πολίτες από 25 χώρες. Η CRPM λειτουργεί ως Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) και ως Ομάδα που επηρεάζει (lobby Group) υπέρ των Περιφερειών που εκπροσωπεί για την οικονομική, κοινωνική, εδαφική συνοχή και για τα θαλάσσια θέματα.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση