Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης: Ναι από την Περιφέρεια, με σταθμό μετατροπής στην Κορακιά Ηρακλείου

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης: Ναι από την Περιφέρεια, με σταθμό μετατροπής στην Κορακιά Ηρακλείου

H μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» ήταν το μοναδικό θέμα που απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης λόγω της σοβαρότητάς του.

Το έργο αφορά στη διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Σ.Ρ.- Αττική-Κρήτη (Κορακιά)-Ελληνικό Τμήμα 3.10.3 του PCI «Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός».

Από το σύνολο της Επιτροπής αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του έργου σαν ένα από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα για την Περιφέρεια. Για αυτό το λόγο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το έργο, με τον όρο να εξαντληθούν τα περιθώρια για μεταφορά της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του έργου από την περιοχή Δαμάστας που προβλέπεται τώρα, στην περιοχή της Κορακιάς καθώς στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου η όποια επιβάρυνση αναμένεται να είναι πολύ μικρή. Άλλωστε, στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης που πρόσφατα εγκρίθηκε, προβλέπονται η δημιουργία εγκαταστάσεων νέου Ενεργειακού Κέντρου στην Κορακιά, το οποίο θα περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (υποσταθμοί, κ.λπ.) με την Ηπειρωτική Χώρα.

Στην επιτροπή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από την εταιρεία «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTOR Α.Ε.Ε.Σ., εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, τοπικοί φορείς αλλά και πλήθος κατοίκων της Δαμάστας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather