Ζωηρό το ενδιαφέρον για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Κρήτη

Ζωηρό το ενδιαφέρον για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Κρήτη

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για κινηματογράφηση στην Κρήτη από διεθνείς παραγωγές όπως προέκυψε από την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην διεθνή συνάντηση εταιρειών οπτικοακουστικής παραγωγής «FOCUS», που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Business Design Center στο Λονδίνο.

Η έκθεση που διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά αποτελεί σημείο συνάντησης για την παγκόσμια κοινότητα ο/α παραγωγών με 278 εκθέτες από 80 χώρες και η παρουσία της Ελλάδας για πρώτη φορά στα χρονικά της έκθεσης ήταν δυναμική με περίπτερα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αλλά και ελληνικών εταιρειών παραγωγής.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης για Οπτικοακουστικές Παραγωγές (Film Office) η Περιφέρεια Κρήτης ως μέλος του δικτύου φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του ΕΚΟΜΕ που συμμετείχε για πρώτη φορά στην εν λόγω έκθεση με στόχο την προβολή του νέου εθνικού πλαισίου για την προσέλκυση διεθνών ο/α παραγωγών και του δικτύου Film Office.

Μάλιστα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης όπου συμμετείχε στην διεθνή συνάντηση στο Λονδίνο, είχε επαφές με Έλληνες και ξένους παραγωγούς και σκηνοθέτες για τις δυνατότητες που προσφέρει η Κρήτη για την υλοποίηση ο/α παραγωγών. Μάλιστα πραγματοποίησε συνάντηση με εταιρεία προώθησης τοποθεσιών για κινηματογράφηση (locations), ενώ παρακολούθησε τις παρουσιάσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του ανταγωνισμού, όπως Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Βαλένθια κλπ.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης δήλωσε σχετικά: «Η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να πρωταγωνιστήσει στο χώρο των κινηματογραφικών παραγωγών. Με τη συμμετοχή μας στην έκθεση διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για το νησί. Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με το ΕΚΟΜΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να συγκροτήσει άμεσα το Film Office της Κρήτης. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ένα φιλόξενο μέρος που θα παρέχει όλες εκείνες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για τα γυρίσματα σπουδαίων παραγωγών. Τα οφέλη για την περιοχή και η προβολή του τόπου μας θα είναι σημαντικά και σπουδαία».

Η Κρήτη διαθέτει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Ραφτόπουλος, line producer της δημοφιλούς σειράς “The Durrells” που γυρίστηκε στην Κέρκυρα και ήταν μία από τις πρώτες ο/α παραγωγές που έλαβαν χρηματοδότηση (cash rebate) με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο 2020 θα γυριστεί στην Κρήτη ταινία αγγλικής παραγωγής.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather