Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Oι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Oι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά

Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την προτίμηση των καταναλωτών στη χρήση μετρητών.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην εγχώρια αγορά το 2016 το 88% του αριθμού και το 75% της αξίας των πληρωμών έγιναν με …παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν την ίδια περίοδο σε 79% και 54% αντίστοιχα, στοιχείο ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τα υπόλοιπα κράτη της νομισματικής ένωσης. Κι αυτό παρά την επιβολή των capital controls, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη, εξ ανάγκης, αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, κυρίως χρεωστικές.

Πάντως, η Ευρωζώνη είναι και σε αυτόν τον τομέα χωρισμένη στα δυο: Βορρά και Νότο. Στις βορειότερες χώρες το μερίδιο των συναλλαγών με μετρητά είναι σημαντικά πιο χαμηλό από τις μεσογειακές οικονομίες. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η αξία των συναλλαγών με μετρητά δεν ξεπερνά το 28%, στο Βέλγιο το 32% στην Ολλανδία το 27%, στην Εσθονία το 31% και στη Φινλανδία το 33%. Μικτή είναι η εικόνα σε Γερμανία (55%), Πορτογαλία (52%) και Ιρλανδία (49%). Τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος (72%), η Ιταλία (68%), η Ισπανία (68%), η Σλοβενία (68%) και η Μάλτα (74%).

Σημειώνεται πάντως ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το 2016. Έκτοτε η διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στην Ελλάδα είναι σημαντική.Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cardlink, η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτα σημείωσε το 2017 αύξηση 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 26,50 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2015 έχει διπλασιαστεί.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση