Ευρωεκλογές 2019: Και οι Ελιές …..ψηφίζουν!

Ευρωεκλογές 2019: Και οι Ελιές …..ψηφίζουν!

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Κορυφώνονται οι προεκλογικές κινήσεις των υποψηφίων για το Ευρωκοινοβούλιο και οι θέσεις και προτάσεις τους προβάλλονται με καταιγιστικό ρυθμό!

Όμως, τα προβλήματα της ελαιοκομίας, η οποία μαζί με τον τουρισμό αποτελεί κύριο κλάδο απασχόλησης και εισοδήματος σε αρκετές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, δεν φαινεται να απασχολούν ιδιαίτερα..

Ωστόσο και οι ελιές … ψηφίζουν! Όχι βέβαια οι ίδιες, αλλά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές. Γιαυτό και τα προβλήματα τους απαιτούν μια προσεκτικότερη εξέταση.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών ελαιολάδου, σε απαράδεκτα επίπεδα στην Ισπανία και Ελλάδα φέρει στο προσκήνιο την επανεξέταση των μηχανισμών της αγοράς και σε Ευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο.

Ο περίφημος «ανταγωνισμός της αγοράς» που αποτελεί το «δόγμα» της ΕΕ, επιτρέπει να δρούν ανεξέλεγκτοι αφανείς μηχανισμοί «καρτέλ» και να γίνονται παράνομες αναμίξεις και σπέκουλες σε ευρεία κλίμακα!

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου ενώ αποτελει μονιμη υποδειξη στους παραγωγούς σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, τελικά, όχι μόνο δεν αμείβεται στην αγορά, αλλά κυριολεκτικά ευτελίζεται. Υποβαθμισμένα λάδια που με ανεξέλικτες διαφημίσεις και πρακτικές ύποπτων προσφορών κυκλοφορούν στην αγορά εκτοπιζουν τα ελαιολαδα ποιότητας..

Οι Ευρωπαίοι Ελαιοπαραγωγοί ενώ ελαχιστα προσταεύονται, επιτηδείως καλούνται να επωμιστούν το κόστος για θέματα τρομοκρατίας και πολέμων για τα οποια δεν ευθύνονται! Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολαδου απο Τυνησία και οι παράτυπες εισαγωγές ελαιολάδων που υφαρπάζονται με τις πολεμικές επιχειρησεις «κλάδος ελαίας» της Τουρκίας από την Συρία!

Το περιβάλλον ενώ αποτελεί «σημαία» σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, κανένα μέτρο προστασίας δεν λαμβάνεται για τους υψηλής περιβαλλοντικής αξίας παραδοσιακούς ελαιώνες των δύσβατων ορεινών περιοχών, οι όποιοι εγκαταλείπονται στο έλεος των πυρκαγιών!

Οι ελαιώνες ενώ αποτελούν την πρώτη καλλιέργεια που ενισχυθηκε απο την ΕΕ σαν κλάδος που συμβάλλει όχι μόνο στην οικονομία και την απασχόληση αλλά και στον πολιτισμό, την υγεία και το περιβάλλον, σήμερα εξομοιώνονται με ασκεπείς εκτασεις και βοσκοτοπους και οι ενισχύσεις απο αυτούς μεταφέρονται σε ρυπογόνες βαρείες βιομηχανίες.

Επομένως οι υποψήφιο Ευρωβουλευτές αν θέλουν πράγματι να σταματήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς, ας φροντίσουν να επιλύσουν έστω κάποια απο τα παραπάνω, τα οποια σίγουρα εξοργίζουν πολλούς μικρούς και τους στρέφουν σε πολιτικά σχήματα τα οποια στην ουσία δεν γνωρίζουν!.

Αυτά για τους υποψήφιους του Ευρωκοινοβουλίου.. Για τους ήδη Βουλευτές και υποψηφίους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι ελιές έχουν πολλά αλλά!

* Δρ. Γεωπόνος, Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.
Πρ. Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.

nmixel@otenet.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather