Ευρεία επιστημονική σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την απειλή του λαγοκέφαλου

Ευρεία επιστημονική σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την απειλή του λαγοκέφαλου

Ευρεία επιστημονική σύσκεψη προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες περιορισμού της εξάπλωσης του επικίνδυνου – όταν καταναλωθεί – για τον άνθρωπο ψαριού “Λαγοκέφαλος”, το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στα νερά της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε χθες στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, μετά από πρόσκληση της συντονίστριας Μαρίας Κοζυράκη.

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη στις αρχές Απριλίου, στην οποία συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τη διαχείριση πρωταρχικά του ζητήματος της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου λόγω εντατικοποίησης της κλιματικής αλλαγής και, πριν τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, οι ειδικοί επιστήμονες ιχθυολόγοι του ερευνητικού Ιδρύματος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου συζήτησαν με τη Συντονίστρια τις προγραμματισμένες και προτεινόμενες ενέργειες τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τη βιώσιμη διαχείριση του φαινομένου στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα.

Η Συντονίστρια, εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα εκτίμησης των πραγματικών δεδομένων και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης, αποζημίωσης και αξιοποίησης, ενημέρωσε τους φορείς για τις ενέργειες της προς πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η κ.Κοζυράκη συνομίλησε για το συγκεκριμένο θέμα με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη, Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε στη Συντονίστρια συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις, που θα εκκινήσουν άμεσα για την Κρήτη, της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου ώστε να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης των λεσεψιανών ειδών και μελέτη περίπτωσης για την ικανή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου.

Στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η Παναγιώτα (Νότα) Περιστεράκη (Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων), ο Εμμανουήλ Μανδαλάκης (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιέργειας), ο Πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης και Σάββας Νικολιδάκης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather