Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας απέκτησαν οι αγροτικές φυλακές

Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας απέκτησαν οι αγροτικές φυλακές

Άναψε το «πράσινο φως» για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης (Β΄760) ο οποίος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στα τέσσερα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης της χώρας – ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην Αγιά Χανίων – και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας, ορίζοντας ρόλους και καθήκοντα.

Ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου με την οποία εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός, μετά από πρόταση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) και επεξεργασία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Σύμφωνα με τον Κανονισμό:

 • Καταγράφονται, εξορθολογίζονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των συμβουλίων και των λοιπών οργάνων και υπαλλήλων των ΑΚΚ.
 • Διαχωρίζονται οι κρατούμενοι σε «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» και ορίζονται τα κριτήρια διαχωρισμού, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους καθώς και η οργάνωση της εργασίας τους.
 • Θεσμοθετείται το επισκεπτήριο μεταξύ συγγενών κρατουμένων ανάμεσα σε όμορα καταστήματα κράτησης.
 • Αποσαφηνίζεται και ενισχύεται η εποπτεία των ΑΚΚ από την Κεντρική Διοίκηση.
 • Θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο μέσω skype.
 • Κατοχυρώνεται ο έλεγχος από Ανεξάρτητη Αρχή (Συνήγορος του Πολίτη).
 • Θεσπίζεται βιβλίο ακροάσεων για τα αιτήματα των κρατουμένων και τις ενέργειες διευθέτησής τους, σύμφωνα με σχετική σύσταση της CPT.

Όπως αναφέρει το υπουργείο τα σημεία αυτά αντιμετωπίζονταν ως τώρα από κάθε αγροτική φυλακή «είτε με απαρχαιωμένες πρακτικές, είτε με αποσπασματικό τρόπο και πολλές φορές διαφορετικό, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, την ενιαία διοίκηση αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών».

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως ο Κανονισμός αναμένεται «να συμβάλλει στην ανάπτυξη των Αγροτικών Φυλακών ενώ θα διευκολύνει και τη σχέση Υπαλλήλων – κρατουμένων, μέσα από ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Ο Κανονισμός αποτελεί έναν από τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα 2018-2020 και με αυτόν ικανοποιείται, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα πάγιο αίτημα των ΑΚΚ και των εργαζομένων σε αυτά ενώ υιοθετείται και σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών (ΑΚΚ) Αγιάς/Χανίων, Κασσάνδρας/Χαλκιδικής, Κασσαβέτειας/Μαγνησίας, Τίρυνθας/Αργολίδας και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας και η αναδιοργάνωσή τους «αποτελεί από το 2015 πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής και στρατηγικό στόχο, για την προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων, μέσα από την δημιουργική απασχόληση και την απόκτηση εργασιακών δεξιοτήτων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν πρωτοβουλίες όπως:

 • διεύρυνση των κατηγοριών κρατουμένων που μπορούν να μεταχθούν σε ΑΚΚ,
 • σύσταση γυναικείου τμήματος αγροτικών φυλακών,
 • συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και κεντρική παρακολούθηση για τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού μοντέλου,
 • ανάδειξη των προϊόντων των ΑΚΚ στις Πανελλήνιες Εκθέσεις  Έργων Κρατουμένων & Προϊόντων Φυλακών,
 • αύξηση του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για εργασία σε ΑΚΚ».
Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather