Ερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο υποστελέχωσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Ερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο υποστελέχωσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Την αποψίλωση του Ο.Α.Κ. Α.Ε. από το στελεχιακό δυναμικό που είναι απαραίτητο για την λειτουργία του και τις ανησυχίες που δημιουργούνται για την ικανότητα του φορέα να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπ. Υποδομών και Μεταφορών ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

«Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διαχειρίζεται αυτή την περίοδο μεγάλα και σημαντικά έργα για το αναπτυξιακό μέλλον της Κρήτης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οφείλει ο αρμόδιος Υπουργός να ενημερώσει για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, καθώς και για το εάν θα παρατείνει την απόσπαση των υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον Ο.Α.Κ. Α.Ε.».

Η ερώτηση:

Με βάση τον Ν. 4138/13 άρθ. 3παρ.31 (ΦΕΚ τ. Α 72/19-03-2013) οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στην πρ. ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του τ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αποσπάστηκαν στον Ο.Α.Κ. Α.Ε. με σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σήμερα στον Ο.Α.Κ. Α.Ε. εξακολουθούν να υπηρετούν τρεις από τους παραπάνω δέκα υπαλλήλους ενώ οι υπόλοιποι επτά έχουν με τη σειρά τους μετατεθεί στην υπό σύσταση ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσου με παράλληλη κατάργηση της απόσπασης τους στον Ο.Α.Κ. Α.Ε.
Η αποψίλωση του Ο.Α.Κ. Α.Ε. από το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό για την λειτουργία του δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την ικανότητα του φορέα να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει και ερωτηματικά για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιστρέψει η χώρα κοινοτικούς πόρους για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που έχει στην αρμοδιότητα του.
Σημειωτέον ότι ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. την περίοδο αυτή επιβλέπει και διαχειρίζεται έξι έργα: δύο είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (Γούρνες-Χερσόνησος, Σύνδεση κόμβου Μουρνιών με την πόλη των Χανίων) με προϋπολογισμό 71,25 εκατ., ένα είναι ημιτελές έργο της διαχειριστικής περιόδου 2007-2013 (Κατασκευή οδού Αγ. Βαρβάρα-Άγ. Δέκα με προϋπολογισμό 47,00 εκατ. και τρία είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 2,57 εκατ. Παράλληλα, μεγάλος μέρος της ωρίμανσης των τεχνικών έργων για την αποκατάσταση των πρόσφατων φυσικών καταστροφών του ΒΟΑΚ στο Ν. Χανίων έχει ανατεθεί στον φορέα. Τέλος, στον νέο προγραμματισμό του υπουργείου ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. παρουσιάζεται να έχει σημαίνουσα θέση στο σχεδιασμό τόσο αναφορικά με τον ΒΟΑΚ όσο και με τον ΝΟΑΚ.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης αναφορικά με την στελέχωση του;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να παρατείνει την απόσπαση των υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον Ο.Α.Κ. Α.Ε.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather