Επτά στους 10 Έλληνες έχουν δώσει φακελάκι, τουλάχιστον μία φορά

Επτά στους 10 Έλληνες έχουν δώσει φακελάκι, τουλάχιστον μία φορά

Οι επτά στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 69%) έχουν δώσει”φακελάκι” σε δημόσια υπηρεσία προκειμένου να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Αυτό προέκυψε από έρευνα μέσω κινητών τηλεφώνων που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

“Η ανάγκη εφαρμογής των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων για την καταπολέμηση της Διαφθοράς καταγράφηκε με σαφήνεια στη ζωντανή ψηφοφορία μέσω κινητών τηλεφώνων που έγινε με τη βοήθεια της πλατφόρμας “Mentimeter” κατά την εκδήλωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς. Το κοινό της εκδήλωσης που περιελάμβανε επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες που προερχόταν τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα κλήθηκε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων ερωτημάτων.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία ανέδειξε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

• Το 51% όσων απάντησαν θεωρεί πως η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, εφόσον υπάρξουν δράσεις επικοινωνίας και εκπαίδευσης για την ύπαρξη αυτών των εργαλείων.

• Το 67% θα χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο προκειμένου να ψηφίσει σε βουλευτικές εκλογές αξιολογώντας το ως ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής εκλογών.

• Το 94% του κοινού ψήφισε πως θα χρησιμοποιούσε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή για να αξιολογήσει την επαφή του με το δημόσιο και να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς.

• Το 69% πως έχει δώσει φακελάκι προκειμένου να έχει καλύτερη αντιμετώπιση στο δημόσιο σε αντίθεση με το 31% που δεν έχει χρειαστεί να προβεί σε τέτοια πράξη.

• Ο τομέας της Υγείας αναδείχθηκε σύμφωνα με το 27% ως ο πιο ευάλωτος σε θέματα διαφθοράς με τον τομέα των δημόσιων συμβάσεων/έργων να ακολουθεί με ποσοστό 20%, τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση με 17%, το δικαστικό σύστημα με 11%, ο αθλητισμός με 6% και το μεταναστευτικό με 2%.

• Ο αρνητικός αντίκτυπος της διαφθοράς επηρεάζει ιδιαίτερα, σε ποσοστό 32%, την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας κατά 23%, την ανάπτυξη κατά 20%, τη συλλογή φορολογικών και τελωνειακών εσόδων κατά 16%, την παιδεία κατά 6% και στην εθνική άμυνα κατά 2%.

• Την Κολομβία κατέταξε το κοινό ως την περισσότερο διεφθαρμένη χώρα και την Εσθονία ως τη λιγότερο διεφθαρμένη, γεγονός που συνδέθηκε άμεσα με την υψηλή χρήση νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση της Εσθονίας. Σημειώνεται ότι οι ψήφοι του κοινού είχαν μικρή απόκλιση από τα πραγματικά στοιχεία του δείκτη CPI index 2018.

• Η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιρειών θεωρήθηκε από το κοινό ως η περισσότερο πιθανή συμπεριφορά να εγείρει ζητήματα διαφθοράς ενώ η παροχή δώρου μικρής αξίας σε δημόσιο υπάλληλο από εταιρεία ή πολίτη ως δείγμα ευγνωμοσύνης για συγκεκριμένη υπηρεσία που έλαβε καταγράφηκε ως η λιγότερο

• Η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου (internal audit) στους δημόσιους οργανισμούς ψηφίστηκε από το κοινό ως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία θα συνέβαλε περισσότερο στην καταπολέμηση της διαφθοράς με ποσοστό 23% με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να καταλαμβάνει τη τρίτη θέση με ποσοστό 21% μόλις 4 μήνες από την Ίδρυσή της.

• Η ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα δράσεων για την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα διαφάνειας καταγράφηκε με ποσοστό 26% ως το καταλληλότερο εργαλείο για να εκπαιδευτεί η νέα γενιά στη σημασία της δημόσιας ακεραιότητας και διαφάνειας ενώ η οργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων το λιγότερο κατάλληλο με ποσοστό 4%

• Το 41% ψήφισε πως εάν έπεφτε στην αντίληψή του χρηματισμός δημοσίου υπαλλήλου θα το κατήγγειλαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather