Επιτυχημένη και φέτος η “ημέρα χωρίς αυτοκίνητο” στα Χανιά

Επιτυχημένη και φέτος η "ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" στα Χανιά

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι δράσεις, που πραγματοποίησε ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019. Σε αυτή τη “γιορτή του δημόσιου χώρου”, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, που διοργανώθηκε στις οδούς πλησίον του Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας (συμβολή οδών Τζανακάκη & Βαλαωρίτου), συμμετείχαν φορείς, συλλογικότητες και δεκάδες συμπολίτες μας με τις οικογένειές τους, υποστηρίζοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν δράσεις της Παιδικής Βιβλιοθήκης για παιδιά Δημοτικού Σχολείου, αθλητικές δραστηριότητες, μουσικά δρώμενα, διαδραστικές προβολές, σεμινάρια σωστής χρήσης ποδηλάτου, πρότυπα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, ποδηλατοπορεία.

Ολοκληρώνουμε μία εβδομάδα δράσεων και συνεργιών με σημαντικούς και πολλούς φορείς, που έμμεσα ή άμεσα ασχολούνται με το δημόσιο χώρο. Πρόκειται για μια προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, τους οποίους πρέπει και οφείλουμε όλοι να τους χρησιμοποιούμε περισσότερο, όπως την πεζοπορία, το ποδήλατο, ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο μειώνει την κίνηση των οχημάτων και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής στο Δήμο μας. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ( www.svak4chania.gr), που έχει ξεκινήσει και αποτελεί μία ολιστική μελέτη, που θα δώσει τις βασικές κατευθύνσεις στο Δήμο για το πώς θα κάνει τις μελλοντικές παρεμβάσεις, με έναν τρόπο που δεν θα είναι αποσπασματικός, αλλά θα απαντά σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την εδραίωση ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής”, τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι αναφορικά με τις υποδομές είναι απαραίτητο να προωθήσουμε το εκπαιδευτικό κομμάτι, που ουσιαστικά δείχνει στους αυριανούς πολίτες, στους μαθητές και στα παιδιά ποια είναι η αξία, η ωφέλεια και η χαρά, που μπορεί να εισπράξει κάποιος από το δημόσιο χώρο.

Ο κ. Σημανδηράκης δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν για τη συγκεκριμένη διοργάνωση από πλευράς του Δήμου, τους φορείς και τις συλλογικότητες, που συμμετείχαν και στήριξαν με την παρουσία τους τις δράσεις, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου.

Επισημαίνεται ότι στους συμμετέχοντες στις δράσεις θα δοθούν, έπειτα από δημόσια κλήρωση, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, δωρεάν δέκα μηνιαίες κάρτες μετακίνησης με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ, οι πέντε εκ των οποίων αποτελούν χορηγία του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ.

Ο Δήμος Χανίων ευχαριστεί θερμά τους φορείς και τις συλλογικότητες, που συμμετείχαν στις δράσεις: το Εργαστήρι Δυναμικών Συστημάτων & Προσομοίωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων, τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, τους Ποδηλάτρεις, το Κ.Π.Ε. Βάμου, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου, τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, την ομάδα ράγκμπι “Cretan Gunners”, τη συγγραφέα Άννα Κοντολέων, την εκπαιδευτικό Νεκταρία Τσοντάκη, το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων, το ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου, καθώς και τα Μ.Μ.Ε., που ως χορηγοί επικοινωνίας, προέβαλλαν τη διοργάνωση, προωθώντας τα μηνύματά της.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather