Επιστολή-απάντηση Μαλανδράκη για τις ενέργειες του δήμου Πλατανιά, μετά τις πρόσφατες καταστροφές

Επιστολή-απάντηση Μαλανδράκη για τις ενέργειες του δήμου Πλατανιά, μετά τις πρόσφατες καταστροφές

Με επιστολή του προς τους φορείς του τουρισμού, καθώς και προς την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης απαντά στις ανησυχίες τους, μετά την κατάρρευση των γεφυρών σε Πλατανιά και Αλικιανό και τα προβλήματα μετακινήσεων που έχουν δημιουργηθεί.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της θεομηνίας της 24ης-25ης Φεβρουαρίου 2019, σε συνέχεια των προηγούμενων θεομηνιών της 13ης – 14ης Φεβρουαρίου 2019 και 2ας Ιανουαρίου 2019, πέραν από την καταστροφή που επέφερε το φαινόμενο αυτό σε υποδομές, σε ιδιοκτησίες δημοτών και στην εξαφάνιση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, κατέρρευσε και μέρος της γέφυρας επί της παλαιάς εθνικής οδού (ΠΕΟ).

Ως γνωστό, η αρμοδιότητα για την ΠΕΟ και το επαρχιακό δίκτυο (συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών) είναι της Περιφέρειας Κρήτης. Ο Δήμος κινητοποίησε αμέσως όλο τον κρατικό μηχανισμό και την Περιφέρεια προκειμένου να υπάρξουν άμεσες λύσεις στη συγκοινωνία και τις αποκοπές που προκλήθηκαν στο σύνολο του Δήμου. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με κλιμάκιο του Σώματος Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν, ως προσωρινή λύση, την τοποθέτηση γέφυρας στρατού τύπου Bailey.

Ο Δήμος απαιτεί να υπάρξει άμεσα οριστική αποκατάσταση της γέφυρας με δεδομένο ότι αποτελεί κεντρική δίοδο για όλο τον Πλατανιά και για τις δυτικές περιοχές της ΠΕ Χανίων γενικότερα, στην οποία κατά την τουριστική περίοδο, αυξάνει δραματικά ο κυκλοφοριακός φόρτος.

Η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύτηκε ότι έχει ήδη αναθέσει τη μελέτη οριστικής αποκατάστασης, η οποία όπως μας έχει γνωστοποιηθεί θα είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες και με δέσμευση της Περιφέρειας η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την παράδοση της μελέτης, καθώς έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Μετά τα παραπάνω ο Δήμος Πλατανιά στο πλαίσιο του ρόλου του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς τους αρμόδιους φορείς, Πολιτεία και Περιφέρεια, έτσι ώστε  η οριστική αποκατάσταση να γίνει το συντομότερο δυνατό και να περιλαμβάνει και την αναγκαία πεζογέφυρα, ζητώντας ταυτόχρονα και τη δημιουργία κυκλικού κόμβου δυτικά της γέφυρας, διαθέτοντας το ποσό των 500.000 ευρώ που έχει ήδη εξασφαλίσει από χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Δήμος Πλατανιά παράλληλα με τις παρεμβάσεις που κάνει για τις αποκαταστάσεις στο σύνολο του μεγάλου Δήμου μας, έχει ήδη ξεκινήσει με επιπρόσθετο κόστος τον καθαρισμό των παραλιών, οι οποίες λόγω της θεομηνίας και των χιλιάδων τόνων (φερτών υλικών, χωμάτων, δέντρων, καλαμιών κλπ που παρασύρθηκαν) έχουν καταστεί αγνώριστες, προκειμένου να υποστηρίξει για άλλη μια φορά την επισκεψιμότητα του τόπου μας.

Σας γνωρίζω επίσης ότι ήδη, εδώ και ένα έτος, έχει ζητήσει την ανακατασκευή  του οδοστρώματος της ΠΕΟ στα όρια της Δ.Ε. Πλατανιά και όχι μόνο, από την Περιφέρεια Κρήτης, αίτημα το οποίο επαναλήφθηκε (από κοινού αυτή τη φορά με το Δήμο Χανίων), μετά τις καταστροφικές συνέπειες που υπήρχαν για το οδόστρωμα της, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας που υπήρξε από τον ΒΟΑΚ, από τις αρχές Ιανουαρίου. Επίσης σας γνωστοποιούμε ότι υπάρχει διαβεβαίωση από το ΚΤΕΛ ότι θα ρυθμίσει τα δρομολόγια με τέτοιο τρόπο για να εξυπηρετηθούν δημότες και επισκέπτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να σας γνωρίσω ακόμα ότι μια ολόκληρη Ενότητα του Δήμου είναι αποκομμένη μετά την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, χιλιόμετρα οδοποιίας έχουν καταστραφεί, οικισμοί έχουν αποκοπεί και οικίες έχουν καταστεί ακατάλληλες για διαβίωση. Για όλα αυτά μεριμνάει παράλληλα ο Δήμος μας.

Επίσης είναι εύλογο, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα να απαιτηθεί η δημιουργία νέας γέφυρας ή επέκταση της υφιστάμενης με φωτισμό, ώστε να εξυπηρετεί και τον αυξημένο φόρτο και τους πεζούς και φυσικά την κυκλοφοριακή σύνδεση με τον ΒΟΑΚ.

Τις επόμενες μέρες ο Δήμος Πλατανιά θα προκαλέσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα κληθούν και οι φορείς του τουρισμού, για την ενημέρωση του χρονοδιαγράμματος της αποκατάστασης.

Τέλος θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και ξενοδοχείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου να φιλοξενήσουν συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις κατοικίες τους τις προηγούμενες ημέρες».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather