Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο: κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία θα ζητήσουν Ελλάδα και Κύπρος

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο: κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία θα ζητήσουν Ελλάδα και Κύπρος

Όρια επικίνδυνης κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο δοκιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένοντας στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – γεωτρήσεις που, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της Λευκωσίας, είναι πιθανό να έχουν ήδη ξεκινήσει από το γεωτρύπανο του «Πορθητή» στα δυτικά της Πάφου.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που κάλεσε ο Πρωθυπουργός χθες στην Αθήνα και ο διπλωματικός συναγερμός που έχει σημάνει στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποτυπώνουν την ιδιαίτερα αυξημένη θερμότητα στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

“Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ μας”

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε ως “επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας” τις τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως “όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας”.

Ερωτώμενος σχετικά με όσους μιλούν για “νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο”, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως, πράγματι, “είναι ενός είδους επέμβασης. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει”.
Απαντώντας σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει η Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε βέβαια και στο μεσοδιάστημα τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον. Ήταν μία μεταβατική περίοδος όμως τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτή την δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

“Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες, είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει. Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς”, είπε ακόμη και τόνισε:
“Τα ευρωπαϊκά εντάλματα με βάση την έννομη τάξη εκτελούνται. Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε. Όπως η κυπριακή δημοκρατία ανταποκρίνεται όταν υπάρξουν τέτοια αιτήματα έτσι και τα άλλα κράτη σε έναν σύννομο και πολιτισμένο κόσμο αυτό κάνουν. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου. Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα”.

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες του Βασίλη Σκουρή και των Παιχνιδιών Εξουσίας, δεδομένη θεωρείται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία, τις ευρωπαϊκές θέσεις και τις κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας.
Η σύγκλιση του ΕΣΕΠ θα γίνει, αναλόγως των εξελίξεων, είτε την Τετάρτη, μετά την επιστροφή Κατρούγκαλου από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είτε την Παρασκευή, μετά τις κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, είτε την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα σε τυχόν προειδοποίηση για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από την Λευκωσίας ανέφεραν πως η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει μια ευρωπαϊκή απόφαση- ή τουλάχιστον μια σαφή προειδοποίηση – για κυρώσεις προς την Τουρκία ανάλογες με αυτές που είχαν επιβληθεί στην Ρωσία για την Κριμαία. Δεν πρόκειται ωστόσο για εύκολο στόχο, με δεδομένες τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από ορισμένες χώρες και, κυρίως από την Βρετανία. Χαρακτηριστική εδώ είναι και η παραδοχή από κυπριακές διπλωματικές πηγές ότι επιδίωξη αποτελεί να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα όποια μέτρα ληφθούν να είναι μεν αποτρεπτικά για την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως να είναι και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των εταίρων. Κατά τις ίδιες πηγές οι αποφάσεις που θα ληφθούν προκειμένου να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν την ομόφωνη έγκριση των κρατών- μελών.
Η ελληνική πλευρά, κατά την πάγια εθνική γραμμή, θα στηρίξει πλήρως τις κινήσεις της Κύπρου, εστιάζοντας στο γεγονός πως οι παράνομες γεωτρήσεις δεν αποτελούν διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά είναι ευρωτουρκικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπενθυμίζεται πως στη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, η ελληνική θέση υιοθετήθηκε ως κεντρική, ενώ όπως τόνιζαν χθες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα το καθαρό μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι ότι όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες.
Πέραν των διπλωματικών αυτών κινήσεων, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας παρακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς ουδείς γνωρίζει μέχρι που μπορεί να τραβήξει το σχοινί ο Ερντογάν και ουδείς αποκλείει μια απόπειρα για παράνομες γεωτρήσεις όχι πλέον μόνον στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή του Καστελόριζου.
Μέχρι στιγμής το σενάριο αυτό δεν θεωρείται ισχυρό, πρόκειται όμως για ένα σενάριο που αποτελεί απόλυτη «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα. Και, όπως ήδη έχει καταστεί σαφές τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη στην αμερικανική πλευρά, εάν επιχειρηθεί η εφαρμογή του η απάντηση θα είναι άμεση – και θα είναι απάντηση «δράσης».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather