Επίδομα θέρμανσης: Αλλάζουν τα γεωγραφικά κριτήρια. Επεκτείνεται σε υγραέριο, ξύλα και pelet

Επίδομα θέρμανσης: Αλλάζουν τα γεωγραφικά κριτήρια. Επεκτείνεται σε υγραέριο, ξύλα και pelet

Επεκτείνεται το επίδομα θέρμανσης και στα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο και, υπό προϋποθέσεις, καυσόξυλα και πέλετ, ενώ το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου.  Αν και τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ίδια, εντούτοις αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και κατανομής του επιδόματος, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Ειδικότερα, με βάση όσα γνωστοποιήθηκαν:

-το επίδομα μετατρέπεται από επίδομα πετρελαίου σε επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμων. Έτσι, θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και πέλετ

-διατηρούνται τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαιούχοι

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2018) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2018 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

-το επίδομα φθάνει ακόμη και στη διπλάσια αξία του τιμολογίου αγοράς καυσίμου με ελάχιστο τα 80 ευρώ και μέγιστο ακόμη και τα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) για τους οικισμούς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου. Το ΥΠΟΙΚ έχει λάβει τα σχετικά περυσινά στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και αφορούν περίπου 200.000 σημεία σε όλη τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η κατανομή του επιδόματος θα είναι πιο αντιπροσωπευτική και δίκαιη από από ποτέ.

-οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσω taxisnet από τα νοικοκυριά και η καταβολή θα γίνει τον Δεκέμβριο. Θα έχουν τη δυνατότητα να “φορτώσουν” στο taxisnet τα τιμολόγια αγοράς καυσίμου έως και τα τέλη Απριλίου προκειμένου να αποδείξουν την αγορά καυσίμου. Ο φορολογούμενος θα ανεβάζει στην ΑΑΔΕ το λογαριασμό του φυσικού αερίου, υγραερίου και τον ΑΦΜ του προμηθευτή

-φέτος θα μοιραστούν με το επίδομα θέρμανσης 90-95 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν πέρυσι.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather