Εκπονούν μελέτη στην Κρήτη για το “μεταφορικό ισοδύναμο” ώστε να αποδείξουν τα αυτονόητα

Εκπονούν μελέτη στην Κρήτη για το "μεταφορικό ισοδύναμο" ώστε να αποδείξουν τα αυτονόητα

Την ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της χώρας διεκδικούν τα Επιμελητήρια του νησιού, προκειμένου ν’ αντισταθμιστούν οι συνέπειες από το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και μετακίνησης κατοίκων δια θαλάσσης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. Μια συνάντηση, η οποία έρχεται λίγα 24ωρα μετά από αρνητική απάντηση του Υπουργείου για την ένταξη του νησιού στο μέτρο εντός του 2019.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Κρήτης βρέθηκαν στο Υπουργείο, όπου για μια ακόμη φορά έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα. Τονίστηκε το γεγονός πως η Κρήτη, εξαιρείται από όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια για τη νησιωτική Ελλάδα.

Ως γνωστόν η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου έρχεται να καλύψει το θεσμικό και ουσιαστικό κενό που υπάρχει για χρόνια αναφορικά με την εξίσωση των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων επισήμαναν πως από τη στιγμή που το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει σκοπό την εναρμόνιση του θαλάσσιου με το χερσαίο κόστος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά και στοχεύει στην εξομάλυνση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για τα νησιά, προσφέροντας ευκαιρίες ανταγωνιστικότητας στα τοπικά προϊόντα και αμβλύνοντας το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά, δεν μπορεί η Κρήτη να εξαιρείται, καθώς αυτή η κατάσταση δημιουργεί ακριβώς συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για την τοπική Επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε παρόλα αυτά, ότι η συζήτηση είναι σε καλό επίπεδο και μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί μια μελέτη – με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης – με στόχο να τεκμηριωθεί η ανάγκη εφαρμογής του και στην Κρήτη.

Θα είναι μια μελέτη, στην οποία θα παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που καθιστούν αναγκαία την ένταξη του νησιού στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, ειδικά σε ότι αφορά τα εμπορεύματα και τη μεταφορά τους προς την ηπειρωτική χώρα.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση