Δωρεάν Μαστογραφικός Έλεγχος στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά & Αποκορώνου

Δωρεάν Μαστογραφικός Έλεγχος στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά & Αποκορώνου

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Χανίων, σχετικά με το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού, που πραγματοποιείται το επόμενο διάστημα στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά και Αποκορώνου, με χορηγό Εταιρεία την “ESTEE LAUDER” και σε συνεργασία με το Παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της Ε.Α.Ε., Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης γνωστοποίησε τον προγραμματισμό διενέργειας των δωρεάν ελέγχων από τη μονάδα μαστογράφου της Ε.Α.Ε., ο οποίος διαμορφώνεται ως εξής:

  • Δήμος Χανίων: 25, 26, 27/1: Περιβάλλων χώρος Δημοτικού Κήπου

  • Δήμος Πλατανιά: 28/1: Τσιράκειο Ίδρυμα, Σκινές, 29/1: Αύλειος χώρος Δημοτικού Καταστήματος, Γεράνι

  • Δήμος Αποκορώνου: 30, 31/1: Αύλειος χώρος Δημοτικού Καταστήματος Βρυσών

Όπως παρατήρησε ο κ. Μπατσαρισάκης σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, καθώς όταν ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση. Μάλιστα, σχετικές δράσεις ενημέρωσης προγραμματίζεται να πραγματοποιούνται στα Χανιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

p1

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσφορά της Ε.Α.Ε., επισημαίνοντας ότι το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας του Δήμου Χανίων προωθεί και ενισχύει την πρωτοβάθμια περίθαλψη. “Ήδη από την πρώτη μέσα ανακοίνωσης της δωρεάν μαστογραφίας ο αριθμός των θέσεων εξαντλήθηκε. Εκατόν πενήντα γυναίκες δήλωσαν με μεγάλη προθυμία την επιθυμία τους να συμμετέχουν. Οι δράσεις τέτοιου τύπου στηρίζουν το σύνολο της κοινωνίας μας και είναι καλοδεχούμενες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και ευελπιστούμε σε μια περαιτέρω συνεργασία προς όφελος των δημοτών μας”, τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η κα. Ζερβουδάκη.

Από την πλευρά τους ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αποκόρωνα, Αργυρώ Μπενάκη, αναφέρθηκαν στη διενέργεια των ελέγχων στους Δήμους Πλατανιά και Αποκορώνου αντίστοιχα, εκφράζοντας την ευχή το πρόγραμμα να συνεχιστεί, καθώς έχει απτά αποτελέσματα για την υγεία. Εντυπωσιακή ήταν δε και η ανταπόκριση των γυναικών, με τις δηλώσεις συμμετοχής να έχουν υπερκαλυφθεί.

Επισημαίνεται ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια, που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.500.

Παρ’ όλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών, που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό, που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather