Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Διαιτολόγοι της Κρήτης: Οι πολίτες να εμπιστεύονται μόνο πτυχιούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους

 

Έχοντας ανεπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ευρύ κοινό, ενημερώνουμε όλους ότι η ΕΔΔΕ (Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας-Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης) αποτελεί τον ΜΟΝΟ επίσημο φορέα συλλογικής εκπροσώπησης όλων των πτυχιούχων επαγγελματιών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων. Μέλη της είναι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κάτοχοι Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου. Κατόπιν λοιπόν αυτού και με αφορμή μια “εκδήλωση” που είχε δημοσιευτεί στο διαδίκτυο (και σε σελίδες στο Facebook), όπου διαφημιζόταν μια σειρά δράσεων και σεμιναρίων βαπτιζόμενη ως “Σχολείο Διατροφής”, και που η αυτοπαρουσιαζόμενη ως “Σύμβουλος Διατροφής” ΔΕΝ είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, σας ενημερώνουμε για τα εξής :

  1. Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είναι μόνο ο πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή ισότιμο εξωτερικού), και όχι ο οποιοσδήποτε αυτοπροσδιοριζόμενος διαιτολόγος, ειδικός ή σύμβουλος, απόφοιτος ΙΕΚ, ή όποιος απλώς παρακολούθησε κάποια ολιγόωρα/ολιγοήμερα σεμινάρια Διατροφής, ή όποιος μπορεί να έχει “πολυετή εμπειρία” στο χώρο.
  2. Ουδεμία σχέση έχει ο επιστημονικά καταρτισμένος, πτυχιούχος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με κάθε κατηγορίας “σύμβουλους διατροφής”, “σύμβουλους διαιτητικής”, “σύμβουλους ευεξίας”, “personal trainers-διαιτολόγους”, “βιολόγους-διαιτολόγους”, “αισθητικούς-διαιτολόγους”, “ειδικούς-διαιτολόγους”, και λοιπούς παρόμοιους ή ανάλογους αυτοαποδιδόμενους τίτλους. Τέτοιοι τίτλοι (όπως πχ “Σύμβουλος Διατροφής” δεν υφίστανται και δεν παρέχονται από κανέναν φορέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  3. Όποιος δεν είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και δεν έχει την απαραίτητη Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ΔΕΝ έχει επαγγελματικά δικαιώματα Διαιτολόγου-Διατροφολόγου και ΔΕΝ του επιτρέπεται (βάσει Νόμου) να ασκεί την οποιαδήποτε Διαιτολογική Πράξη. Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είναι ο καθόλα αρμόδιος και καταρτισμένος με τις απαραίτητες γνώσεις, για θέματα που αφορούν τη Διατροφή σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά, καθότι αυτές οι ηλικίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες και της μετέπειτα ενήλικης ζωής.
  4. Η ΕΔΔΕ ως φορέας (www.ed-de.gr) αλλά και συγκεκριμένα η ΕΔΔΕ Κρήτης (ddk@ed-de.gr), είμαστε στην διάθεση όλων σας, όποτε χρειαστεί, προς διευκρίνιση και επιβεβαίωση για το αν αυτός στον οποίο απευθύνεστε (είτε ατομικά, είτε για επαγγελματική συνεργασία, είτε για κάποια δράση), είναι όντως Διαιτολόγος ή όχι. Αν ανήκετε στο ευρύ κοινό που αναζητά έναν Διαιτολόγο, μην διακινδυνεύετε την υγεία σας, ενώ αν είστε επιχειρηματίας που θέλει να συνάψει μια συνεργασία ή να φιλοξενήσει μια εκδήλωση, μην διακινδυνεύετε “το όνομά σας” προς όφελος τρίτων. Να επιβεβαιώνετε πάντα ότι αυτός στον οποίο απευθύνεστε είναι όντως ο κατάλληλα καταρτισμένος επιστήμονας.

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί ταυτόχρονα κα την επίσημη τοποθέτησή μας ως ΕΔΔΕ Κρήτης, σχετικά με όποιον “αναφέρεται” ή όποιον “αυτοαποκαλείται” ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ενώ δεν είναι. Εμείς οφείλουμε να προστατεύουμε το κοινό από τέτοια περιστατικά και σε όποια αντίστοιχη ενέργεια παρατηρηθεί, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία (όπως έχουμε ήδη κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν).

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x