Δημοσιογράφοι ενώνουν τη «φωνή» τους για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου

Δημοσιογράφοι ενώνουν τη «φωνή» τους για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου

Με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου υπενθυμίζεται και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, η σημασία της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 τηςΠαγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους σε δεινή θέση σε πολλές χώρες του πλανήτη, ενώ πολλοί έχουν χάσει ή έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο καθώς αποκάλυψαν δυσάρεστες αλήθειες, συχνά ασκώντας το καθήκον τους με αυτοθυσία.

Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την επισφαλή εργασία.

Ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, σήμερα, Παρασκευή στις 3 Μαΐου, Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις παγκοσμίως.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών τη «Διεθνή Σύμβαση για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των άλλων Επαγγελματιών στα ΜΜΕ».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεθνής Σύμβαση παρουσιάστηκε στη διοργάνωση της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, με τίτλο «Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας Μελών της ΔΟΔ».

Σε αυτή τη διοργάνωση, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις από τις αραβικές χώρες και τις άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσαν τη στήριξή τους στο εγχείρημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Η ψήφιση της «Διεθνούς Σύμβασης για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των άλλων Επαγγελματιών στα ΜΜΕ», η οποία πραγματεύεται τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της δημοσιογραφίας, είναι αίτημα της παγκόσμιας δημοσιογραφικής οικογένειας και αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2006.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2006 ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ψήφισμα 17380 για την «Προσωπική Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στις Ένοπλες Συγκρούσεις».

Πηγή: ΕΣΗΕΑ

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather