Δημοσιεύεται η πρόσκληση για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων

Δημοσιεύεται η πρόσκληση για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων

Την Πέμπτη δημοσιεύεται η πρώτη πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το μεγάλο πρόγραμμα που θα βγει σε δυο κύκλους και θα αφορά συνολικά 15.000 νέους ανέργους 18-29 ετών.
Χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση ώστε να “κλειδώσουν” όλες οι διαδικασίες και να εμφανιστεί η δημόσια πρόσκληση του Οργανισμού, η οποία θα αφορά κατ αρχήν 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών. Το πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με ειδικότερο στόχο την ανεργία των νέων πτυχιούχων ΑΕΙ, ΤΕΙ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι 6.000 θέσεις θα αφορούν άνεργους έως 29 ετών, πτυχιούχους ανωτάτων ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ενώ οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις θα αφορούν νέους μη πτυχιούχους, δηλαδή Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι να καλυφθούν και οι 10.000 θέσεις, ενώ μόλις αυτό συμβεί θα προκηρυχτεί ο Β κύκλος που θα αφορά 5.000 νέους ανέργους 18-29 ετών.

Όπως έχει επισημάνει η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάσχεση του brain drain και η παροχή κινήτρων ώστε οι νέοι, κυρίως οι πτυχιούχοι να ενταχθούν στην ελληνική αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις/φορείς θα επιχορηγηθούν για τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με έως 500 ευρώ τον μήνα για απασχόληση τουλάχιστον 15 μηνών. Η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερη εάν ο εργοδότης προσλάβει νέους μακροχρόνια ανέργους ή δικαιούχους ΚΕΑ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ορίζει το ποσό επιχορήγησης στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το Επίδομα Άδειας. Αυτό σημαίνει πως καλύπτονται κατά 50% μεικτοί μισθοί έως και 800 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 510 ευρώ) και έως 1.000 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 586 ευρώ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

  • Ανεργοι με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την υπόδειξή τους από τα ΚΠΑ2.
  • Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 12 μήνες μέχρι την υπόδειξή τους από τα ΚΠΑ2.
  • Ανεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον μια ημέρα πριν από την υπόδειξή τους από τα ΚΠΑ2, δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται ως εξής:

α) 12 μήνες για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18-29 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για 3 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.

β) 15 μήνες για πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων και δικαιούχων ΚΕΑ, χωρίς δέσμευση διατήρησης του προσωπικού μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση