Δεν θα ανοίξουν φέτος τουλάχιστον τρία στα 10 ξενοδοχεία

Δεν θα ανοίξουν φέτος τουλάχιστον τρία στα 10 ξενοδοχεία

Τουλάχιστον τρία στα δέκα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά φέτος καθώς οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι πιο απαισιόδοξοι τοποθετούν το ουσιαστικό ξεκίνημα της σεζόν τον Ιούλιο, θεωρώντας ότι περίπου 2 στα 10 ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν φέτος, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι ιδιαίτερα στα εποχικά καταλύματα η αναλογία ανοιχτών –κλειστών θα φτάσει τελικά το “50-50%” αφήνοντας πίσω της υπέρογκα χρέη και χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες.

Την ίδια στιγμή, γρίφος παραμένουν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η χώρα μας θα ξανανοίξει με ασφάλεια τις πύλες της στον διεθνή τουρισμό. Ο μαζικός έλεγχος των τουριστών στα σημεία εισόδου της χώρας με γρήγορα τεστ και το σχετικό πιστοποιητικό υγείας φαίνεται να είναι η λύση που προκρίνεται, ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τονίζει πως “το υπουργείο έχει ήδη ενημερώσει ότι η μοναδική λύση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε ένα ποσοστό τον τουρισμό για φέτος είναι τα μαζικά τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας που έχει ήδη ενημερώσει ότι θα διαθέσει με διακριτικότητα τους χώρους για κάτι τέτοιο ή να το αναλάβουν οι αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των ειδικών καθώς η ασφάλεια παραμένει πρώτη προτεραιότητα”.

Όπως εξηγεί ο υπουργός θα καθοριστούν σαφή και αυστηρά πρωτόκολλα από την επιτροπή υγείας σε περίπτωση κρούσματος σε τουριστικούς προορισμούς.

Το τρίπτυχο του προβλήματος περιλαμβάνει εκτός της κατάστασης της Ελλάδας, η οποία θα καθορίσει τον χρόνο επανεκκίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων και άλλους βασικούς παράγοντες.

Τη υγειονομική κατάσταση στις χώρες-πηγές για τον ελληνικό τουρισμό και το ζήτημα της μεταφοράς των επισκεπτών, δηλαδή το πότε, με ποια συχνότητα και από ποιους προορισμούς θα ξαναξεκινήσουν τα αεροπορικά ταξίδια τα οποία έχουν παγώσει.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather