Δεν εφαρμόζουν το νόμο για το λάδι στις ταβέρνες οι Κρητικοί

Δεν εφαρμόζουν το νόμο για το λάδι στις ταβέρνες οι Κρητικοί

Αν και από την 1η Γενάρη 2018 θα έπρεπε σε όλα τα εστιατόρια της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα να εφαρμοστεί η τοποθέτηση εμφιαλωμένων μπουκαλιών ελαιολάδου στα τραπέζια, εντούτοις το μέτρο αυτό δεν το έχει λαβεί σχεδόν κανείς εστιάτορας υπόψιν του.

Συμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη του 2017, ο οποίος έβαλε το λάδι στην εστίαση σε άλλο πλαίσιο, κάθε τραπέζι εστιατορίου θα έπρεπε να έχει πάνω μπουκάλι με ελαιόλαδο, με επώνυμη ετικέτα, σφραγισμένο και με πώμα μιας χρήσης.

Η λέξη «σφραγισμένο» συνιστά και το ένα σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό γιατί κάθε εστιάτορας δεν μπορεί να φέρνει σε κάθε τραπέζι ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδο, το οποίο θα ανοίγεται μια φορά, θα γίνεται μια χρήση του και μετά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

«Προτείναμε να υπαρχει στο μπουκάλι, στο στόμιο του, μια μπίλια σαν αυτή που εχουν τα μπουκάλια με ουίσκυ. Ενώ τονίσαμε ότι δεν πρέπει να προκριθεί η λύση του μικρότερου μπουκαλιού (100 ml για παράδειγμα), καθώς αυτή η απόφαση θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το κόστος, αποτελώντας ένα αντικίνητρο», σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης, Μανόλης Φραγκάκης

Την ίδια ώρα ο νόμος έχει ένα «παράθυρο», το οποίο δίνει το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να μην έχουν μπουκάλι λάδι στα τραπέζια, αλλά να πηγαίνουν όλα τα φαγητά λαδωμένα.

Αυτό που επισημαίνεται προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος είναι να υπαρχει ένα ειδικό πώμα στα μπουκάλια, το οποίο να μην επιτρέπει στους εστιάτορες να τα επαναγεμίζουν, αλλά να μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι να τελειώνουν.

Ενώ μεγάλη ανάγκη είναι να διεξάγονται επιτέλους έλεγχοι για να εντοπίζονται οι παραβάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως σημερα ελάχιστοι εστιάτορες εφαρμόζουν τη νομοθεσία, ενώ οι άλλοι την αγνοούν, παρά το γεγονός ότι το πρώτο πρόστιμο είναι στα 500 ευρω!

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και η τυποποίηση του ελαιολάδου να είναι στα τάρταρα. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου Ελαιολάδου, Μανόλης Φραγκάκης, αυτή τη στιγμή μόλις το 22% της παραγωγής τυποποιείται.

«Το μέτρο στην πράξη δε φαίνεται να βρίσκει υποχρεωτική εφαρμογή. Για αυτό και δεν εφαρμόζεται ως σημερα. Την ίδια στιγμή, έλεγχοι δεν έχουν γίνει ως αυτή την ώρα. Και ετσι μόνο μια μικρή μερίδα εστιατόρων εφαρμόζει το νόμο, κυρίως πιστευω για την εφαρμογη του σχεδιασμού τους, με στόχο τη δική τους προβολη και αναβάθμιση του μαγαζιού τους», σημειώνει ο κ. Φραγκάκης.

Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχαμε ακόμη και διπλασιασμό της ποσότητας που θα τυποιείτο, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» στους ελαιοπαραγωγούς, μέσα από την αναβάθμιση του προϊόντος. Πριν την κρίση τυποποιούνταν 35.000 τόνοι ελαιολάδου, ενώ τώρα η τυποποίηση φτάνει μόλις το 22%, δηλαδή μόλις 10 με 12 χιλιάδες τόνοι λαδιού.

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση