Θερινή ώρα από την Κυριακή. Την άνοιξη του 2021 η τελευταία αλλαγή, πριν την κατάργηση του μέτρου

Θερινή ώρα από την Κυριακή. Την άνοιξη του 2021 η τελευταία αλλαγή, πριν την κατάργηση του μέτρου

Ένα ακόμη βήμα προς το καλοκαίρι θα κάνουμε τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς φθάνει η στιγμή ισχύος της θερινής ώρας. Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου οι δείκτες των ορολογιών θα μετακινηθούν μια ώρα μπροστά ώστε να δείξουν 4. Η αλλαγή αυτή που τόσο έχει κατηγορηθεί από λαούς κυρίως της βόρειας Ευρώπης, μπορεί να προκαλεί μια ολογοήμερη “αναστάτωση” στο βιολογικό μας ρολόι, καθώς μας στερεί μια ώρα ύπνου το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται και συνηθίζεται πολύ γρήγορα όταν βλέπουμε την μέρα ουσιαστικά να μεγαλώνει το απόγευμα, τότε που θέλουμε περισσότερο το ηλιακό φως.

Οι εποχικές αλλαγές της ώρας που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται να καταργηθούν την άνοιξη του 2021, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε την περασμένη Τρίτη το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 πρέπει να συμβεί η τελευταία αλλαγή ώρας για τα κράτη που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα ενώ για τα κράτη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.

Το 2018 το Κοινοβούλιο ζήτησε τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων, αναφέροντας μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της ΕΕ.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather