Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στα Χανιά. Πρωτοφανής ο αριθμός και το μέγεθος των κατολισθήσεων

Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στα Χανιά. Πρωτοφανής ο αριθμός και το μέγεθος των κατολισθήσεων

Η κακοκαιρία που έπληξε την Τετάρτη και την Πέμπτη τα Χανιά μπορεί να υποχώρησε ως προς την ένταση των φαινομένων, ωστόσο οι συνέπειες της είναι εμφανείς και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους Χανιώτες και κυρίως τους δημότες του Πλατανιά, οι οποίοι υπέστησαν τις περισσότερες καταστροφές.

Η σχεδόν 24ωρη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα βροχερό χειμώνα που διανύουμε φέτος, προκάλεσε την αποσάθρωση πολλών εδαφών με συνέπεια τις κατολισθήσεις χωμάτων, δέντρων και πετρών όπου σε πολλά σημεία έχουν αποκλείσει δρόμους, ενώ σε πολλά άλλα αρκεί μία σταγόνα βροχής ακόμη και να έχουμε νέα κατολίσθηση. Και αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχές, κατά περιόδους και τοπικά έντονες, θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή.

Η Π.Ε. Χανίων με νεώτερη ανακοίνωσή της αναφέρεται στους δρόμους όπου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας, μέχρι τα συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας να προχωρήσουν στην απομάκρυνση χωμάτων και στην άρση της επικινδυνότητας για τους διερχόμενους. Εξαιτίας των κατολισθήσεων παραμένουν αποκλεισμένοι δεκάδες οικισμοί στην ενδοχώρα του νομού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δρόμος Σφηνάρι – Κάμπος θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, λόγω των συνεχόμενων κατολισθήσεων που καθιστούν αδύνατη την απομάκρυνση από τη συγκεκριμένη περιοχή, των παρασυρόμενων από την κακοκαιρία βράχων και δέντρων, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες των συνεργειών και μηχανημάτων της Π.Ε. Χανίων.

Κλειστοί θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας και οι εξής δρόμοι:

 • ο δρόμος από τη διασταύρωση Ορθουνίου προς Λαγκό – Πρασέ – Σέμπρωνα – Αγ. Ειρήνη – Ροδοβάνι,
 • ο παρόχθιος δρόμος και το επαρχιακό δίκτυο Φουρνέ – Μεσκλά,
 • ο δρόμος Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρα (τμήμα Νερατζιά – Βουκολιές)
 • ο δρόμος Περιβόλια – Θέρισο, όπως και
 • ο επαρχιακός δρόμος Καλουδιανά – Τοπόλια – Χρυσοσκαλίτισσα (τμήμα Τοπόλια – Μύλοι).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να μη κυκλοφορούν στις άνω περιοχές, και όσοι κινηθούν αναγκαστικά σε αυτές, να τηρούν χαμηλές ταχύτητες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης στο εθνικό δίκτυο από Σούδα μέχρι και Πλατανιά. Ιδιαίτερα στο σημείο της κατολίσθησης που έγινε την πρωτοχρονιά στον Σταλό, όπου ο δρόμος ήταν ήδη κλειστός, σημειώθηκαν νέες κατολισθήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η Εθνική οδός θα χρειαστεί αρκετό καιρό ακόμη για να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. Μαλιστα οι αρχές αντικατέστησαν το πρόχειρο δίχτυ που είχαν τοποθετήσει για να αποτρέπουν την είσοδο οδηγών στο σημείο με πλαστικά δοχεία τύπου jersey ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν από τους ριψοκίνδυνους οδηγούς, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα ρίσκαραν την ζωή τους και περνούσαν από το σημείο.

Οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΥΑΧ. Νερό από τον ΟΑΚ

Η κακοκαιρία δεν άφησε αλώβητη ούτε την ΔΕΥΑΧ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιχείρησης, εκτός των επιπτώσεων στα δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων, όπου τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση των βλαβών, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα και στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, στις πηγές της Αγιάς, από τις οποίες η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. αντλεί το νερό υδροδότησης του Δήμου Χανίων, έχει παρουσιαστεί έντονη θολότητα του αντλούμενου νερού, με συνέπεια τη διακοπή άντλησης από τις πηγές και την προμήθεια νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) μέσω των δικών του γεωτρήσεων.

Επιπρόσθετα, λόγω βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια του ΟΑΚ, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται με νερό, παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στις Δημοτικές Ενότητες Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας.

Στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με παροχή ποσοτήτων νερού μέσω της δεξαμενής του Άη Γιάννη.

Στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας, λόγω των ανωτέρω προβλημάτων με τα αντλιοστάσια του ΟΑΚ, έχει διακοπεί η παροχή νερού στις περιοχές Γαλατά και Δαράτσου. Ήδη ενεργοποιήθηκαν δυο γεωτρήσεις του ΟΑΚ και εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα αποκατασταθεί η υδροδότηση των παραπάνω περιοχών στη Νέα Κυδωνία.

Ειδικά όμως, στην περιοχή του Κάτω Σταλού, παρουσιάστηκε σοβαρή βλάβη σε αγωγό ύδρευσης, ο οποίος διέρχεται παραπλεύρως πλημμυρισμένου ρέματος της περιοχής και δυστυχώς η αποκατάσταση θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την υποχώρηση των ομβρίων υδάτων του ρέματος, ώστε να καταστεί δυνατή η επέμβαση των συνεργείων της υπηρεσίας μας.

Τέλος, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ, δεν τροφοδοτείται με νερό η δεξαμενή στο Βαρύπετρο, με το πρόβλημα να παραμένει έως ότου αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην συγκεκριμένη περιοχή και ελαττωθεί στα επιτρεπτά όρια η θολότητα των πηγών της Αγιάς.

Αιτήσεις για αποζημίωση λόγω πλημμυρών στους πληγέντες του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του για την στήριξη πληγέντων από θεομηνίες, ενημερώνει τους κατοίκους και δημότες του, ότι από την ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από όσους επλήγησαν από τα πρόσφατα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στο Δήμο Πλατανιά, στις 13 & 14 Φεβρουαρίου 2019

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 έτσι ώστε στη συνέχεια, να γίνει η σχετική αυτοψία και  να υπάρξει από πλευράς Δήμου σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ  ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 • Αίτηση δικαιούχου
 • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
 • Αποδεικτικό ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια κατοικία

Τελευταίο αντίγραφο της  φορολογικής δήλωσης  (Ε1) και εκκαθαριστικό , αντίγραφο Ε9,   λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο συμβόλαιο (για ενοικιαζόμενες οικίες)

 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 • Πόρισμα Πυροσβεστικής (εφόσον υπάρχει)
 • Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή  το αριθμός ΙΒΑΝ.
 • Σχετικό φωτογραφικό υλικό

Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Δήμου Πλατανιά (αρμόδιοι υπάλληλοι: Λουφαρδάκης Αναστάσιος  τηλ:2821340020 και Καμπουράκης Γεώργιος  τηλ:2821340009. Από Δευτέρα – Παρασκευή και ώρα 09:00 – 14:00).

Οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι βροχές δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε το Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένουν και ισχυρές καταιγίδες. Ειδικότερα για σήμερα Παρασκευή, τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες προβλέπεται καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα καταιγίδας, ενώ τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και βροχή με πιθανότητα καταιγίδας. Oι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι, εντάσεως από 3 έως 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Για το Σάββατο, τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες προβλέπεται καιρός με αυξημένες νεφώσεις και βροχή με πιθανότητα καταιγίδας, ενώ τις βραδινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα έντονων βροχοπτώσεων. Oι άνεμοι θα πνέουν Β έως ΒΒΑ, εντάσεως από 3 έως 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Για την Κυριακή, προβλέπεται καιρός με αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα έντονων βροχοπτώσεων, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν Β έως ΒΒΑ, εντάσεως από 2 έως 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather