Δήμος Πλατανιά: Τιμα την 75η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ με φύτευση 75 δενδρυλλίων αμπελιτσιάς στον Ομαλό

Δήμος Πλατανιά: Τιμα την 75η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ με φύτευση 75 δενδρυλλίων αμπελιτσιάς στον Ομαλό

Ο Δήμος Πλατανιά συμμετείχε στη δράση  “75 Δένδρα” για την 75η Επέτειο Ίδρυσης του ΟΗΕ (75 UN – 75 trees UNAI SDG7) που είχε ως στόχο τον παγκόσμιο συντονισμό φορέων για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών δράσεων δενδροφύτευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερες γωνιές της Γης, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020. Με τη συμμετοχή του Δήμου Πλατανιά στην πρωτοβουλία “75 UN – 75 tree UNAI SDG7”, επιδιώκεται η συμβολή στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση του CΟ2 μέσω δενδροφυτεύσεων, αλλά κυριότερα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η δράση δενδροφύτευσης στο Δήμο Πλατανιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοέμβριου 2020, στο οροπέδιο του Ομαλού, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και συμμετείχαν σε αυτήν υπάλληλοι του Δήμου και εθελοντές.

 Η δράση “75 UN – 75 tree UNAI SDG7” του Δήμου Πλατανιά πραγματοποιήθηκε σε συνέργεια με το έργο “Διατήρηση της αμπελιτσιάς (Zelkova abelicea) στην Κρήτη” που συντονίζει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (MAIΧ) και στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πλατανιά. Στο πλαίσιο του ανωτέρου έργου έχει δημιουργηθεί φυτεία αμπελιτσιάς σε δημοτική έκταση του Δήμου Πλατανιά στον Ομαλό, με στόχο στην προστασία του απειλούμενου αυτού φυτικού είδους. Ως συμβολική συμμετοχή στη δράση «75 UN – 75 δέντρα UNAI SDG7», φυτεύτηκαν επιπλέον 75 δέντρα Zelkova abelicea στην εν λόγω δημοτική έκταση, τα οποία χορηγήθηκαν δωρεάν από το φυτώριο του ΜΑΙΧ.

Φυτεύοντας 75 δένδρα, μπορούμε να μειώσουμε το παγκόσμιο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα κατά ενάμισι τόνο περίπου κάθε χρόνο.  Η  παραπάνω ποσότητα, μπορεί να είναι ασήμαντη σε σύγκριση με αυτή που κατά μέσο όρο προσθέτει η ανθρώπινη δραστηριότητα στον αέρα ετησίως (~40 δισεκατομμύρια τόνους CO2), αλλά το ζητούμενο είναι να δοθεί ένα ζωντανό μήνυμα πράσινης δράσης, το μήνυμα ότι θα πρέπει να φυτεύουμε όλοι περισσότερα δέντρα κάθε χρόνο και να επιλέξουμε τρόπο ζωής πιο φιλικό στο περιβάλλον ώστε να μειωθεί δραστικά η εκπομπή  CO2 από ανθρωπινή δράση. Ακόμα και όλα τα εδάφη να φυτευθούν με δέντρα, είναι θεωρητικά αδύνατον να καταπολεμήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας  και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Δήμος Πλατανιά, στηρίζοντας ενεργά το κάλεσμα του ΟΗΕ για την παγκόσμια εθελοντική συνεργασία μέσω δενδροφύτευσης, στέλνει μαζί με τους λοιπούς συμμετέχοντες, το μήνυμα ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας!

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather