Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός παιδιών προσχολικής ηλικίας

Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός παιδιών προσχολικής ηλικίας

Η καμπάνια του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έπιασε τόπο, καθώς ένα εκατομμύριο Έλληνες επιπλέον εμβολιάζονται φέτος για την εποχική γρίπη.

Πέρυσι εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια Έλληνες, φέτος διατέθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια εμβόλια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, τη Δευτέρα (16/12/2019).

«Από την αρχή της θητείας μου, δήλωνα σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί» τόνισε ο κ. Κικίλιας. Τα προηγούμενα χρόνια, «υπήρχε μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ, με ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δυστυχώς επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί, είχαν θέμα και έπρεπε να βρεθούν κρεβάτια εντατικής θεραπείας που δεν υπήρχαν τόσα πολλά». Η κατακόρυφη αύξηση του εμβολιασμού φέτος, δείχνει ότι «οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται και υπάρχει πρόληψη, υπάρχει δημόσια υγεία».

Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας, στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία το οποίο θα κατατεθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην αρχή του νέου χρόνου, «θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα εμβόλια αυτά τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται».

Σήμερα, υπάρχει «παραθυράκι» στο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να γίνεται δεκτή η εγγραφή παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε καθόλου είτε πλημμελώς, στους παιδικούς σταθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας αποφάσισε τη διαγραφή πέντε νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς που έχει στην ευθύνη του.

Τα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το λεγόμενο «αντιεμβολιστικό κίνημα» είναι πλέον ορατός, αφού η Ελλάδα έχασε την ανοσία στην ιλαρά με βάση τα κρούσματα που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather