“Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα”, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

"Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα", στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), συναντήθηκαν εκπρόσωποι των Βιβλιοθηκών της Δυτικής Κρήτης, στην Επιστημονική Ημερίδα, που διοργάνωσε η ΟΑΚ, με θέμα: «Προσεγγίσεις στον ρόλο των Βιβλιοθηκών σήμερα».  Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια δράση σε επίπεδο Βιβλιοθηκών, με σκοπό να σχεδιάσουν και να συνεργασθούν σε κοινές εκδηλώσεις για το μέλλον.

Στην Ημερίδα αναγνώσθηκε καλωσόρισμα του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά, στο οποίο ανάφερε χαρακτηριστικά ότι,  «οι βιβλιοθήκες είναι ”κόμβοι” πολιτισμού. Εκτός από την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί, στις μέρες μας, σε κομβικά σημεία επικοινωνίας μεταξύ λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, οι Βιβλιοθήκες, με τις πολύπλευρες δράσεις τους, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των Νέων Τεχνολογιών και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Βιβλιοθηκών, αναφέρθηκαν στις δράσεις και στο έργο των Βιβλιοθηκών τους, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  βιβλιοθήκες την εποχή της οικονομικής και της πολιτιστικής κρίσης,  αλλά και πως μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ, Ιωάννης Μουντογιαννάκης, παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γνωριστούν και να συνεργαστούν όλες οι Βιβλιοθήκες της Κρήτης.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Ελένη Κωβαίου, υπεύθυνη  των κλειστών συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία μίλησε, με θέμα «Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε, στις Νέες Τεχνολογίες και ειδικότερα στη σημασία της ψηφιοποίησης των βιβλίων και των αρχείων των Βιβλιοθηκών, καθώς και στο πώς οι Βιβλιοθήκες της Ευρώπης και της Ελλάδος χρησιμοποιούν τα εργαλεία της ψηφιοποίησης.
Κλείνοντας την Ημερίδα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή όλων της Βιβλιοθηκών της Κρήτης, καθώς τα θέματα που απασχολούν τις Βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή, είναι πολλά και σημαντικά.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather