Από 19 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” στην Κρήτη

Από 19 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το "Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ" στην Κρήτη

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”. Η πρώτη φάση αφορούσε τις περιοχές των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας.

Σειρά παίρνουν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ οι Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου ξεκινούν στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμανθεί στα 241 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις -συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των ιδιοκτητών- θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

– Αντικατάσταση κουφωμάτων.
– Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
– Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
– Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή -από το μητρώο που θα συσταθεί- ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν  εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με  βάση το Β’  ΠΕΑ,  καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες,  πολυκατοικίες καθώς και  μεμονωμένα διαμερίσματα)  αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).

Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, και να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather