Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του νέου ωραρίου που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του νέου ωραρίου που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Την πιλοτική αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης για τους τρεις επόμενους μήνες, προτείνει στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Όπως έκανε γνωστό κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Τοπολιανάκης, το προτεινόμενο ωράριο είναι τα καταστήματα να λειτουργούν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι και τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Στην ουσία για τις τρεις ημέρες της εβδομάδας που ίσχυε μέχρι σήμερα το “σπαστό ωράριο” και τα καταστήματα άνοιγαν 17:30 – 20:30 προτείνεται να λειτουργούν από το πρωί συνεχόμενα μέχρι το απόγευμα.

Ο κ. Τοπολινάκης διευκρίνισε ότι η πρόταση του συλλόγου δεν είναι δεσμευτική για καμία επιχείρηση και δεν υπερβαίνει την λειτουργία των καταστημάτων για 40 ώρες την εβδομάδα.

Ακόμα, όπως επεσήμανε, στόχος της πρότασης είναι να εφαρμοστεί από την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, ένα ωράριο πιο ξεκούραστο για τους εργαζόμενους και τους εμπόρους και πιο εξυπηρετικό για τους καταναλωτές.

Όπως επεσήμανε, «το ωράριο είναι προτεινόμενο, όπως προτεινόμενο ήταν και το προηγούμενο ωράριο που ήταν σπαστό και ίσχυε επί 40 χρόνια. Σίγουρα δεν μπορεί να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από όλους. Ο καθένας ξέρει στην επιχείρησή του ποιες ώρες έχει κόσμο και ποιες όχι. Για παράδειγμα, σε κάποιον που πωλεί οικοδομικά υλικά ή χρώματα και γνωρίζει ότι η πελατεία του θα πάει νωρίς το πρωί στο κατάστημα, δεν μπορείς να περιμένεις να μην ανοίξει πιο νωρίς το πρωί. Είναι λογικό να μην το εφαρμόσει. Αυτοί είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να έχουν το ωράριο που εξυπηρετεί την επιχείρησή τους. Για όλους τους υπόλοιπους όμως θα είναι καλύτερο. Πιστεύουμε ότι θα αποδώσει καλύτερα και στα ταμεία μας και θα βοηθήσει και τους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν θα έχουν τα έξοδα του πήγαινε – έλα με το σπαστό και θα εξυπηρετήσει το κοινό», υπογράμμισε, ο κ. Τοπολιανάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Τοπολιανάκη, η πρόταση δεν κατατέθηκε χωρίς σκέψη ή διαβούλευση, αλλά, όπως υποστήριξε, προηγήθηκε μια έρευνα στην αγορά των Χανίων ανάμεσα σε 240 μέλη του συλλόγου, που συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξεως του 58% υπέρ της εφαρμογής ενιαίου ωραρίου.

Η επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διεξήγαγε έρευνα από τις 15/12/19 έως 24/12/19 σε 239 επιχειρηματίες-μέλη για το ποσοστό ικανοποίησης από το υπάρχον σπαστό ωράριο του συλλόγου καθώς και την πιθανότητα αλλαγής σε συνεχόμενο ειδικά τις διπλές μέρες (Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή). Τα αποτελέσματα έδειξαν σε ποσοστό 58% ότι οι επιχειρηματίες – μέλη μας δεν έχουν πρόβλημα να δοκιμαστεί πιλοτικά το συνεχές ωράριο και για την συγκεκριμένη περίοδο. Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ προχώρησε πόρτα-πόρτα στα καταστήματα και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο συνημμένο που επίσης σας αποστέλλουμε.

Θεωρούμε πως με το συγκεκριμένο ωράριο εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιχειρηματίες, οι υπάλληλοι αλλά και οι καταναλωτές καθότι με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος από όλους. Αποφεύγονται οι διπλές μετακινήσεις με όλο το κυκλοφοριακό φόρτο που σημαίνει αυτό και εξυπηρετούνται καλύτερα οι καταναλωτές που τελειώνουν τη δουλειά τους την μεσημεριανή ζώνη και θα βρίσκουν 3 ημέρες την εβδομάδα ανοιχτά τα καταστήματα. Δεν λησμονούμε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που η φύση τους τις αναγκάζει να δουλεύουν νωρίς το πρωί (καφεκοπτεία – χρωματοπωλεία – οικοδομικά υλικά κ.λπ.) και αυτές ανέκαθεν δεν τηρούσαν το προτεινόμενο ωράριο. Καμία απαίτηση δεν έχουμε να το τηρήσουν και τώρα και αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη φύση της δουλειάς τους. Σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων καλούμε τους καταναλωτές να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το συγκεκριμένο ωράριο και να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί καταναλωτές και επιχειρήσεις  μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό.

Συνοψίζοντας θεωρούμε πως με το παρόν νέο ωράριο μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σαν πόλη, να κάνουμε μια αρχή όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις που μας κρατάνε πίσω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το εμπόριο εξελίσσεται, οι καταναλωτές αλλάζουν, και είναι καιρός να βρεθούμε μπροστά και όχι πίσω από τις εξελίξεις.

Οι αντιδράσεις

Όπως είναι αναμενόνμενο, η κίνηση αυτή της πλειοψηφίας του εμπορικού συλλόγου Χανίων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφούσας παράταξης. Τα μέλη της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. με ανακοίνωσή τους απευθυνόμενοι προς τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρουν τα ακόλουθα:

“Συνάδελφοι ,συναδελφισες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι ,oι απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μεγαλεμπορων βρίσκουν πρόθυμους  να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά. Πρόκειται για το προεδρείο του Εμπορικού συλλόγου Χανίων που υποτίθεται ότι θέλει να εφαρμόσει ένα νέο προτεινόμενο ωράριο ,πιλοτικά,  (εδώ γελάνε και οι πέτρες!!).

Για ένα τόσο σοβαρό όμως θέμα  που είναι  το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το προεδρείο(όχι όλο το διοικητικόσυμβούλιο) κανόνισε με  διαδικασίες εξπρές να  προτείνει στους συναδέλφους μια αλλαγή ωραρίου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγαλομαγαζων και των εμπορικών αλυσίδων.Σε τέτοια  θέματα όπως αλλαγή ωραρίου θα πρέπει να  παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις του συλλόγου .

Αλήθεια με ποια λογική προτείνετε αυτή η αλλαγή αφού τρία  από τα πέντε μέλη του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου (Μπαρμποπουλος ,Παπαδουλακης,Ζαχαρακης) δεν τηρούν κανένα προτεινόμενο ωράριο του συλλόγου  και εφαρμόζουν το απελευθερωμένο (9:00-21:00) εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα  δήλωσαν ευθαρσώς στη συνεδρίαση του  διοικητικού συμβούλιου της 9/1 ότι ούτε και αυτό το προτεινόμενο θα τηρήσουν.

Σίγουρα δεν υπάρχει «αθωότητα» σε αυτές τις προτάσεις του προεδρείου  χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των συνάδελφων, αυτοαπασχολουμένων και των μικρών εμπόρων όπως είναι η ξεκούραση ,οικογένεια, τα παιδιά  τα σχολεία και οι  δραστηριότητες τους .

Είναι τουλάχιστον παράλογο να μην έχουν ρωτηθεί οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας αν μπορούν να ακολουθήσουν τέτοιες αλλαγές.

Τέλος είναι απαράδεκτη η τακτική που ακολουθεί το προεδρείο του συλλόγου.  Δεν μπορεί να  βάζει δηλαδή δίπλα -δίπλα τα θέλω των πολυεθνικών και τις ανάγκες για επιβίωση ,στον άνισο αυτό αγώνα των συναδέλφων μας.

Καλούμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να γυρίσουν την πλάτη τους σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις που μεγαλώνουν τις αυταπάτες ότι με τέτοιες ενέργειες μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πολυεθνικές και τους μεγάλους εμπόρους. Συνεχίζουμε να τηρούμε το ήδη υφιστάμενο ωράριο με τα τρία απογεύματα κλειστά (Δευτέρα ,Τετάρτη, Σάββατο) και καλούμε τους καταναλωτές να συνεχίσουν  στηρίζουν την μικρή τοπική επιχείρηση με το τρόπο που το κάνουν  όλα αυτά χρόνια  .

Παράλληλα έχουμε ξεκάθαρο, απαιτούμε και διεκδικούμε ,

α) ΕΘΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ για όλους με 42 ώρες την βδομάδα  και με τρία απογεύματα κλειστά β)Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας

Συνάδελφε ,συναδελφισα ,η  Επιτροπή αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου  σας καλεί να αντιπαλέψουμε την άγρια και άνιση φορολογία, την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, τη προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας ,και την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων.

Για την Επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

Βουρλακης Νίκος ,Κανδιλιερακης Γιώργος ,Μπινια Ιωάννα ,Μπελωνη Πηγή, Ζωγραφακης Νίκος”

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather