Απολογισμός δράσεων του δήμου Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

Απολογισμός δράσεων του δήμου Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

Ο Δήμος Χανίων συμμετείχε και αυτή τη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 έως 22 Σεπτεμβρίου), με θέμα την «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρίπους για όλους» και σύνθημα «Μετακινήσου υπεύθυνα!». Λόγω της παράτασης των ειδικών υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID – 19 δεν υπήρχαν δράσεις με τη συμμετοχή κόσμου.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, μέσω νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μεταδόσεων, στην προώθηση χρήσης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς και στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής.

Υπάρχουν 2 Διαγωνισμοί που λήγουν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Διαγωνισμός Ζωγραφικής με τον τίτλο «Μέσα», που ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως τις 12 Οκτωβρίου, ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων για τα σχολεία της. Σκοπός του διαγωνισμού η αποτύπωση από μαθητές / τριες σε χαρτί της καθημερινής τους μετακίνησης με τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή της μετακίνησής τους με εναλλακτικά μέσα. Οι ζωγραφιές στέλνονται στο Γραφείο του Αντιδημάρχου Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Μ. Τσουπάκη, στο Δήμο Χανίων (Κυδωνίας 29, α΄ όροφος), με αναγραφή τίτλου, ονοματεπώνυμου και τάξης. Όλες οι ζωγραφιές θα κοσμήσουν το Φουαγιέ του Δημαρχείου, ενώ η καλύτερη θα λάβει ως βραβείο ένα ποδήλατο και άλλες πέντε έλαβαν ως έπαθλο κράνη ποδηλάτου.

Διαγωνισμός Ψηφιακής Φωτογραφίας, με θέμα «Η φύση είναι μεγάλη και αιώνια, ενώ εμείς μικροί κι εφήμεροι!». Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως τις 12 Οκτωβρίου Σε αυτόν μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι Χανιώτες, μικροί και μεγάλοι. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε σε ήπιες πολιτισμένες και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, περιορίζοντας τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων. Οι πολίτες στέλνουν τις φωτογραφίες στο email mtsoupakis@chania.gr με τίτλο κι ονοματεπώνυμο, σε διαστάσεις το λιγότερο 1500 pixel η μεγάλη πλευρά. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όλες οι φωτογραφίες θα ανέβουν στη σελίδα του Instagram του Δήμου Χανίων και οι έξι, που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα likes θα κερδίσουν από μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, προσφορά του Δήμου Χανίων και του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων. Οι τρεις καλύτερες θα κοσμήσουν το Φουαγιέ του Δήμου.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων www.chania.gr και στη σελίδα του στο Facebook, αναρτήθηκε υλικό στη διάθεση των παιδιών της πόλης μας, https://padlet.com/Dimos_Chanion/wuw7ez3tr7gifdl4 διαδικτυακών προτάσεων για δραστηριότητες (κατασκευές, παιχνίδια, κ.α.) στο σπίτι, που αφορούν στην ανάδειξη των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και στην οικολογική ευαισθητοποίησή τους. Το υλικό αυτό παρουσιάζει και όλες τις δράσεις που έγιναν από το Δήμο στο πλαίσιο της εβδομάδας αυτής, οι οποίες είναι ακόλουθες:

  • Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ο Δήμαρχος παρέλαβε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου για μετακίνηση ευπαθών ομάδων στα ΚΑΠΗ και στο Βοήθεια στο σπίτι. Παρέλαβε επίσης τρία ηλεκτρικά μηχανάκια ούτως ώστε οι συχνές μετακινήσεις των δημοτικών υπαλλήλων να γίνονται χωρίς ρύπους και εξοικονομώντας ενέργεια.

  • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων διοργάνωσε εκπαιδευτική δραστηριότητα, με τίτλο: «Με το ποδήλατο μου οδηγώ, τα εμπόδια ξεπερνώ!» Στόχος της δράσης ήταν η κατανόηση από τους μαθητές της συμβολής της ποδηλασίας στον οικολογικό τρόπο ζωής. Με αφορμή το βιβλίο του συγγραφέα, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, “Με το ποδήλατο μου αρχηγό τα αυτοκίνητα νικώ”, εκδ. Πατάκη, η δράση ηχογραφήθηκε στο Music Studio της Βιβλιοθήκης από τη θεατρολόγο, Ρούλα Τσατσοπούλου, και την καθηγήτρια εικαστικών του 11ο Δ.Σ. Χανίων, Λαμπρινή Μποβιάτσου, και βιντεοσκοπήθηκε από τη μηχανικό ήχου, Αφροδίτη Καραντωνάκη. Η δραστηριότητα είναι διαθέσιμη για μικρούς και μεγάλους και στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων www.chania.gr και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης www.librarychania.gr όπως και στις αντίστοιχες σελίδες τους στο Facebook.

  • Η Δημοτική Επιχείρηση “ΚΥΔΩΝ A.E” διοργάνωσε κλήρωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με έπαθλο ένα ποδήλατο. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι δημότες που χρησιμοποίησαν το πάρκινγκ από 21/09/2020 μέχρι και την Παρασκευή 25/09/2020.

Συνδιοργανώσεις

  • Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργάνωσε την Κυριακή 20/9 πεζοπορία, με αφετηρία την Ι.Μ. Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου Ακρωτηρίου, συνέχισε στο Καθολικό και ολοκλήρωση στα Σεϊτάν Λιμάνια. Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, αρχηγός της διαδρομής Σταύρος Μπαδογιάννης, μίλησε για το πώς μπορούμε να διδαχθούμε από τη φύση και να έρθουμε σε ισορροπία μαζί της και με τον εαυτό μας. Τόνισε, επίσης, την αλληλεξάρτηση των περιβαλλοντικών γνώσεων με τις στάσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές μας. Η διαδρομή και η ομιλία βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου www.chania.gr και στη σελίδα του στο Facebook, όπως και στις αντίστοιχες σελίδες του Ορειβατικού Συλλόγου www.eoshanion.gr και www.facebook.com/eoshanion, με τίτλο «Συγκίνηση και δέος για τη μεγαλοπρέπεια του ορεινού τοπίου και των ουρανών!»

  • Ο Δημοτικός Κινηματογράφος Χανίων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων – Chania Film Festival αποχαιρέτησε το καλοκαίρι, στις 23/9/2020 στις 21.00, με την τελευταία προβολή για φέτος, του διεθνούς, κινηματογραφικής πορείας και απήχησης, ντοκιμαντέρ BikesvsCars, του Σουηδού Fredrik Gertten.
  • Ο Δήμος Χανίων δημιούργησε βίντεο με τίτλο: “Όλοι μπορούμε”, όπου συνδημότες μας, μας παροτρύνουν να αλλάξουμε τη ζωή μας βάζοντας τον αθλητισμό στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα ο Δήμος Χανίων κάλεσε τα σωματεία να συμμετάσχουν στην παραγωγή βίντεο με τίτλο « Τα οφέλη του αθλητισμού» με σκοπό να προβληθεί το μήνυμα για έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Το βίντεο σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και θα διατίθεται στην ιστοσελίδα του Δήμου www.chania.gr και στη σελίδα του στο Facebook καθώς και στις αντίστοιχες του Συλλόγου Δρομέων Υγείας https://sdyh.gr/ και https://www.facebook.com/sdychaniwn .

  • To Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων με το Δήμο Χανίων προσέφεραν τη Δευτέρα 21/9 δεκατέσσερα δωρεάν δρομολόγια για το επιβατικό κοινό. Από τις 7.30 έως τις 11.00, επτά δρομολόγια από και προς Μουρνιές – Νεροκούρου, τέσσερα από και προς Περιβόλια και τρία από και προς Σόδυ – Κουμπελή μετακίνησαν το κοινό δωρεάν, με στόχο την ενθάρρυνση χρήσης του αστικού λεωφορείου για τις μετακινήσεις του και τη μείωση της μετακίνησης με αυτοκίνητο. Οι μισές διαδρομές ήταν χορηγία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων και οι υπόλοιπες του Δήμου Χανίων.

Επιπροσθέτως, συνεχίζεται η εκπόνηση της μελέτης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, μιας μελέτης που τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο, επιχειρώντας μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση να καλύψει τις ανάγκες κινητικότητας των πολιτών σήμερα και στο μέλλον, με στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Η σελίδα του Σ.Β.Α.Κ www.svak4chania.gr θα εμπλουτίζεται σταδιακά με ομιλίες, που αφορούν στη Βιώσιμη Κινητικότητα από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου. Η πρώτη ομιλία που είναι διαδικτυακά διαθέσιμη στη σελίδα στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=0D58zBu1DoA&feature=youtu.be είναι από τον Καθηγητή Ε.Μ.Π., Ιδρυτή της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας Ε.Μ.Π., Συγκοινωνιολόγου και Πολεοδόμο, Θάνο Βλαστό και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Γενικό Συντονιστή της μελέτης ΣΒΑΚ Χανίων, Απόστολου Μπιζάκη.

Τέλος, στο πλαίσιο διαμόρφωσης δικτύου πιλοτικών ποδηλατόδρομων έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή στην Ακτή Κανάρη, που ενώνει τον ποδηλατόδρομο, που υπήρχε στην Πειραιώς με την Ακτή Παπανικολή. Θα ακολουθήσει επέκταση της ποδηλατικής διαδρομής για τη βελτίωση της ήπιας κινητικότητας, την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών, τη μείωση των ρύπων από τα αυτοκίνητα και τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας των οδών, που θα φιλοξενούν τον νέο ποδηλατόδρομο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather